Laz Marks'ın yargılanmasına başlandı

“Laz Marks” oyununun Tunceli’deki gösteriminde polis kamerası kayıtlarına dayanılarak oyuncu ve yönetmen Haldun Açıksözlü hakkında açılan davada ilk duruşma yapıldı.

"Laz Marks” oyununun yönetmeni ve oyuncusu Haldun Açıksözlü hakkında, Tunceli’deki oyunu sırasında savcılık izni olmaksızın polis kamerası tarafından kaydedilen görüntülere dayanılarak açılan davanın ilk duruşması 31 Aralık Cuma günü İstanbul Beyoğlu Adliyesi’nde yapıldı.

Özerk Sanat Konseyi, Türkiye Tiyatrolar Birliği ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi gibi kurumların temsilcileri de duruşmada hazır bulundu. Süreci dikkatle takip ettiklerini belirten temsilciler, davanın tam bir kara mizah örneği olduğunu belirttiler.

Haldun Açıksözlü’nün avukatları, savunmaya geçmeden önce usul yönünden itirazlarınıdile getirerek, usulün esası belirlediğini hatırlattılar.

Savcıların görevinin yalnızca aleyhte delilleri değil, lehteki delilleri de toplamak olduğunu söyleyen avukatlar, dosyayı hazırlayan savcının yalnızca aleyhte delilleri toplamasının savcılık sorumluluk ve vazifeleriyle bağdaşmadığını ifade ettiler.

Savcının CD’deki görüntülere göre dava açtığını, ancak CD’nin orijinalinin taraflarına iletilmediğini, dolayısıyla müvekkillerinin savunmasını yapabilmek için, izlenen CD’nin kendilerine ulaştırılmasını talep ettiler.

Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya’yı övmenin suç sayılabilmesi için bu kişiler hakkında verilmiş bir hükmün bulunması gerektiğini belirten avukatlar, Çayan ve Kaypakkaya hakkında böyle bir kararın olup olmadığının taraflarına bildirilmesini istediler.

Avukatlar ve Haldun Açıksözlü, bu taleplerinin yerine getirilmesinden sonra ifade vereceklerini söylediler.

Mahkeme, usul yönünden eksikliklerin giderilmesi talebiyle davayı Tunceli’ye iade etme kararı verdi.