Küba dostlarından Andy Garcia'ya tepki

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün yazısında "Castro Küba'ya ihanet etti" sözlerine yer verdiği aktör Andy Garcia'ya Küba Dostluk Derneği tepki gösterdi: "Garcia’nın bırakın ülkesi için bir şey yapmayı dünya üzerinde herhangi bir sosyal sorunun çözümüne katkıda bulunduğu görülmemiştir."

José Martí Küba Dostluk Derneği, yazılı bir açıklama yaparak, Kurtlar Vadisi dizisinin yeni sezonu için Türkiye'ye gelmiş olan Küba doğumlu ABD'li aktör Andy Garcia'yı protesto etti.

Açıklamada "Andy Garcia, Devrim’in zaferinden iki yıl sonra, ABD’nin Domuzlar Körfezi saldırısının hezimetle sonuçlanmasının ardından Miami’ye göç eden bir ailenin çocuğu. Henüz 5 yaşındayken Küba topraklarından ayrılıyor. O günden beri Küba’ya hiç gitmemiş ve ülkeye kapitalizm gelene kadar da gitmek istemiyormuş. İyi niyetle, Garcia’nın erken yaşlarından itibaren Fidel, yoldaşları ve Küba sosyalizmi hakkında duyduğu yalanların fazlaca etkisinde kaldığını düşünsek bile, bugün itibariyle aktörün, özlediğini iddia ettiği ülkesinin en temel değerlerine düşman bir karşıdevrimciye dönüştüğü açıktır" denildi.

Garcia'nın Hürriyet'te yer alan röportajda söylediği "her göçmen çocuğun kalbinde ülkesine geri dönüş vardır" sözleri hatırlatılarak, "Ülkesinde mütevazi koşullarda yaşamayı seçen pek çok Kübalı sanatçı halkı için üretimde bulunup acımasız ABD ablukasına karşı halkıyla birlikte direnirken, Garcia, servetine servet kattığı Hollywood filmleri çevirerek ve kazandığı paralara borsada takla attırarak vaktini geçirmektedir. Garcia’nın bırakın ülkesi için bir şey yapmayı dünya üzerinde herhangi bir sosyal sorunun çözümüne katkıda bulunduğu görülmemiştir" denildi.

Açıklama, sert ifadelerle sonlandı: "Türkiye’den Küba dostları olarak bizler oyuncuya Küba’da doğmuş olmasının kendisine, dünyada milyonlarca insana umut ve esin kaynağı olmuş bir devrimin önderine haberdeki türden sözler sarf etme hakkı vermediğini hatırlatmak durumundayız. Affedilmez bir ihanet içinde olan, insanca bir yaşamın olanaklarını halkına sosyalizm sayesinde sunabilmiş bir ülkeyi, kendi alıştığı zengin ve sorumsuz hayatı sürdürebilmek için kokuşmuş kapitalist geçmişine döndürmek isteyen Andy Garcia’dan başkası değildir."