Klasik Dönem'in en uzun şiiri Milas'ta bulundu

Milas'ta ki kazı ve çalışmalarda ortaya çıkartılan ve o dönemin hükümdarına övgüler içeren 121 satırlık şiirin Klasik Dönem'e ait şimdiye kadar bulunmuş en uzun şiir olduğu belirtiliyor.

Milas Uzunyuva’daki Kral Hekatomnos anıt mezarının çevresinde gerçekleştirilen kazı ve araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan 2 bin 400 yıllık stelin üzerinde dönemin hükümdarına methiyeler içeren ifadelerin yer aldığı 121 satırlık bir şiir bulundu.

Yazıtın harf karakterine göre stelin İÖ 4. yüzyılın sonları ya da İÖ 3. yüzyılın başlarında dikilmiş olduğu tahmin ediliyor.

Milas Uzunyuva Projesi Epigrafı Prof. Dr. Christian Marek’in ilk incelemesinin sonuçlarına göre şiir, bir hükümdara atfedilmiş ve bu kişinin hayatına ait önemli olaylar, şiirin mısraları içinde detaylarıyla anlatılıyor. Özellikle de “kötü emelli kişilere” ve de “hasımlarına karşı verdiği savaşlar methiyenin ana temasını oluşturuyor. Ayrıca yine yazıttan çıkan sonuçlara göre söz konusu hükümdar, Maussoleum’un mimarı olarak tanıdığımız döneminin önemli Mimarı Pytheas’ın arkadaşı.

Yazıtın antik çağın “Hükümranlık Kültü”nün kökeni konusunda da çok önemli bilgiler sunacağı belirtiliyor.