Keseroğlu: Dört çalışmadan biri farklıydı ama...

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği Nâzım Hikmet İnceleme-Araştırma Ödülü geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Sunulan dört çalışmanın hiçbirine ödül verilmedi. Seçici kuruldan Hasan Sacit Keseroğlu’na konuya ilişkin görüşlerini sorduk…

Hazal Güven

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın bu yıl ilk kez düzenlediği Nâzım Hikmet İnceleme-Araştırma Ödülü’nde değerlendirmeye alınan hiçbir çalışmaya ödül verilmedi.

Yarışmaya katılan dört dosyadan biri de Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin girişimleriyle hazırlanan ve Ulvi İçil’in imzasını taşıyan "Nâzım'a sansür" çalışmaydı.

İçil hazırladığı çalışmada YKY tarafından Nâzım’ın "Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim" romanında sürdürülen sansürü açığa çıkartmıştı.

Yarışmanın seçici kurulunda bulunan Prof. Dr. Hasan Sacit Keseroğlu’na konuyla ilgili düşüncelerini sorduk...

Bir süre önce Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği Nâzım Hikmet İnceleme-Araştırma Ödülü sonuçlandı. Katılan dört çalışma vardı ve hiçbirine ödül verilmedi. Neden böyle bir sonuç çıktı jüriden?

Bu bir inceleme araştırma yarışmasıydı ve katılan dört yarışmacıdan üçünde bu özellik maalesef hiç yok. Bir çalışmayı bunun dışında tutuyorum ben kendi adıma. Ulvi İçil’in çalışması anlamlı bir çalışmaydı ve bahsettiğim özellikleri taşıyordu. Fakat o da etik açıdan uygun değildi.

Etik açıdan uygun değildi dediniz. Neyi kastettiniz?

Biz 15 Ocak'ta çalışmaları açıklayacaktık fakat 15 Ocak’tan önce Ulvi İçil’in çalışmasının tamamı kamuoyuyla paylaşılmıştı. Yoksa Ulvi Bey’in çalışması olağanüstü önemli ve değerli bir çalışmaydı. Üstelik Rusçadan, Fransızcadan ve Türkçeden karşılaştırmalar yaparak sunmuş olması, kaynakları ortaya koyması son derece önemli. Ama bu çalışma başta bahsettiğim sebeplerle etik olarak öne çıkamaz. Örneğin doçentlik sınavlarında bize dosyalar gelir, biz o yayınları değerlendiririz. Ama etik açıdan bir sorun varsa kesinlikle o çalışma jüriye falan gitmez. Önce o boyutuyla açık değerlendirilir sonra üniversiteler arası kurul adayın gerekçelerini kabul ederse jürinin önüne yeniden gelir.

Peki gelen dört çalışma için seçici kurul birlikte mi bir sonuç çıkarmış oldu yoksa herkes gelen çalışmaları tek tek mi değerlendirmeye aldı?

Seçici kurul tek tek çalışmaları inceleyip raporunu yolladı ve bu raporlar üzerinden bir karara varıldı. Herkes öznel olarak değerlendirmelerini yapmış oldu ve bunun üzerinden bir sonuç çıktı.