Kendisi yasak olmayan filmin, eleştirisi sansürlendi!

TİB, kendisi yasak olmayan bir filmin eleştiri yazısını "filmdeki içeriği benimsediği" gerekçesiyle sansürledi. Buna TİB adına kimin hangi yetki ve kriterlerle karar verdiği bilinmiyor.

Öteki Sinema (www.otekisinema.com) adlı internet sitesinde, Onur Atay tarafından “Srpski Film” (Bir Sırp Film’i) hakkında yazılan eleştiri yazısı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından sansürlendi.

Atay’ın yazısı 11 Ağustos 2010’da yayına girmişti. TİB, yazının yayınlanışından 1,5 yıl sonra siteye bir yazı göndererek yazının yayından kaldırılmasını istedi. TİB’in, “… sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur ” gerekçesiyle kaldırılmasını istediği yazı, site editörü tarafından şimdilik yayından kaldırıldı. Site editörleri hukuki bir çözüm yolu bulana kadar yazıyı sitenin Facebook adresinden yayınlıyorlar.

Film, Türkiye’de vizyona girmedi yada DVD olarak piyasaya sürülmedi. Ancak gösterimi yasak da değil. Böylece TİB, yasak olmayan bir filmin eleştiri yazısına sansür uygulayarak, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

TİB’in rahatsız olduğu, yazının sunuş kısmı şöyle:

“Film hakkında birşeyler yazmadan önce söylemek isterim ki kutsalı olan, tabuları olmadığına inansa da kimi gördüklerinden kolayca etkilenen, adult/porno sektöründen hazzetmeyen arkadaşlar, mümkünse film hakkında ne birşeyler araştırsınlar, ne okusunlar, ne de rastlayınca gözucuyla baksınlar. Bu yazdıklarım genelde provokatif anlamda ilgi çekmeye, merak duygusunu körüklemeye daha fazla yarar ancak samimiyetimden emin olun ve uzak durun. Çünkü “Srpski Film” sanki bir yumruk gibi iniyor ağzınızın üstüne, sizi onu yutmaya zorluyor, midenizde açılıyor ve izini bırakarak bağırsaklarınızda dolaşıyor.”

Yazının devamında filmden alıntılar yapılarak çözümlemesi yapılıyor. Bilindiği gibi TİB’in sansür yetkisi yok. Ancak, internet sitelerine gönderdiği uyarı yazılarında, gerekli önlem alınmazsa mahkemeye verebileceğini belirtiyor. Bu tutum, kendince belirlediği kriterlerin dışına çıkıldığında hemen baskı ve tehdit yolunu seçen TİB’in, farklı düşüncelere en ufak bir tahammülü olmadığını gözler önüne seriyor.

(soL - Haber Merkezi)