Kemal Sunal aramızda: 73'üncü doğum günü kutlanıyor...

11 Kasım, toplumu çevreleyen ahmaklıklara ve çıkarcılığa karşı başkaldıran tiplemeleriyle halkın gönlünde önemli bir yere sahip olan Kemal Sunal'ın doğum günü... Sunal hayattayken, "Aslen 10 Kasım doğumluyum ama Atam'ın vefat ettiği günde doğum günü kutlayamam, 11 Kasım doğum günümdür" demişti...

Henüz 55 yaşındayken hayata veda etti usta oyuncu Kemal Sunal, "Aslen 10 Kasım doğumluyum ama Atam'ın vefat ettiği günde doğum günü kutlayamam, sevinemem, gülemem; 11 Kasım doğum günümdür" demişti. Sunal'ın 73'üncü doğum günü o nedenle 11 Kasım'da kutlanıyor. 

Aramızdan ayrılalı 17 yıl oldu... Sunal, arkasında bıraktığı filmlerle milyonları güldürmeyi başarırken, birçok filminde de düzenin kirliliğini ortaya koymuştu. Her yaştan sevenleri Sunal'ı hayat verdiği karakterlerle, oynadığı filmlerdeki unutulmaz replikleriyle anıyor.

Kemal Sunal, nam-ı diğer Şaban... Filmdeki adı Şaban olsun olmasın, hem kendisi hem filmleri böyle anılan, kendisi ile canlandırdığı karakter bütünleşen, sinemamızda kendine has bir yer edinen, her yaş kuşağından, her eğitim düzeyinden izleyicisi olan, rol aldığı filmler defalarca izlenen Kemal Sunal’ı, gericilerin çirkin saldırılarına uğradığı koşullarda anıyoruz. Yüzlerden gülümsemeleri silen bir iktidarın boğucu karanlığını hâkim kılmaya çalıştığı günlerde, gülerek, arayarak, özleyerek Kemal Sunal’ı anıyoruz.

KEMAL SUNAL KİMDİR? 

Ali Kemal Sunal 11 Kasım 1944'te İstanbul'da Küçükpazar semtinde doğdu. Babası Migros'tan emekli Mustafa Sunal, annesi Saime Sunal'dır. Cemil ve Cengiz isminde iki kardeşi vardır. İlkokulu Mimar Sinan İlkokul'nda okudu. Vefa Lisesi'nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde yüksek eğitimine başladı. öğrenimi sırasında Emayetaş Fabrikası'nda çalışmış, ayrıca elektrikçide çıraklık yapmıştır. Vefa Lisesi'ndeki felsefe hocası Belkıs Balkır'ın, sanatçıyı Müşfik Kenter ile tanıştırmasının, Kemal Sunal'ın kariyerinde önemli yeri vardır.

Sanat hayatı Vefa Lisesi'ndeki "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. İlk kez Kenterler Tiyatrosu'nda profesyonel oyuncu olarak çalıştıktan sonra uzun süre Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda, kısa süre Ayfer Feray Tiyatrosu'nda, son olarak da Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda oynadığı bir oyunda Ertem Eğilmez tarafından çok beğenildi ve böylece beyaz perdeye transfer oldu. İlk rolünü 1972 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim adlı filmde uzun boyundan dolayı basketbolcu olarak aldı. Bunun ardından Ertem Eğilmez'in yönettiği kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı.

Kemal Sunal kendi ağzından, ilk yıllarını ve komediye yönelişini şu sözlerle dile getiriyor;

"Nasıl oldu bilmem, ben kendimi sahici bir sahnede seyircilerin arasında buldum. Ses Tiyatrosu'ndaki ilk rolüm çok kısaydı. Üç dakika sahnede ya kalıyor ya kalmıyordum. Öyle pek bir şey söylediğimi de hatırlamıyorum. Sahnenin bir ucundan girip öbür ucundan çıkıyordum. Ne yaptığımı da pek hatırlamıyorum; ama seyirci kahkahadan kırılıyor. Bu da benim hoşuma gitmişti. Bildiğiniz gibi o gün bugündür insanları güldürmeyi seviyorum."

"ŞABAN" KARAKTERİNİ YARATTI 

Türk sinemasında başta İnek Şaban tiplemesi olmak üzere canlandırdığı pek çok tiple sevenlerinin kalbinde taht kuran Kemal Sunal, 7'den 77'ye herkesin sevgisini kazandı. İnek Şaban'ın sevilmesi ile birlikte Kemal Sunal, çok sayıda filmde "Şaban" adlı karakteri canlandırmıştır.

TV'LERDE GÖSTERİLEN FİLMLERİNDEN PARA KAZANMADI

Türk sinemasının en büyük komedyenlerinden biri olan Kemal Sunal, peş peşe çevirdiği filmlerle büyük başarı kazandı. Filmlerde çoğu zaman saf, şanslı ama iyi yürekli karakterlerin rollerine girdi. 1974'te evlendi. Ali ve Ezo adlarında, biri erkek diğeri kız iki çocuğu oldu. 1977'de Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Sunal, oyunculuğu ve özellikle değişik tiplemesiyle Türk sinemasında komedi oyunculuğuna yeni bir soluk getirdi. 1990'lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak Show TV'de yayımlanmaya başlandı; ama kendisi bu gösterimlerden hiç para kazanmadı.