İzmir NHKM'de Aydınlanma Atölyeleri yola çıktı

İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde başlayacak "Evrim Atölyesi", "Düşünce Tarihi Atölyesi" ve "Psikopolitik Atölyesi" kayıtları 15 Ekim'e dek sürecek. Atölyelerin açılış etkinliği geçen hafta sonu Doç. Dr. İlker Belek'in katılımıyla yapıldı.

soL-İzmir

İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde "Bilim ve Aydınlanma Akademisi"nin düzenlediği Aydınlanma Atölyeleri, 7 Ekim Cumartesi günü konuşmacı olarak Doç. Dr. İlker Belek’in katıldığı “Toplumsal Bilincin Evrimi ve Aydınlanma” konulu açılış etkinliğiyle başladı.

Doç. Dr. İlker Belek sunumunun ilk kısmında insanın tarih sahnesine çıkışı ve evrimi üzerine konuştuktan sonra, toplumların tarihsel süreçte geçirdiği aşamalardan bahsetti. Bu süreç içerisinde dinler tarihinden örnekler vererek dinin toplumsal bilincin şekillenmesindeki rolüne değindi. Aydınlanma döneminde ise dinin siyasal ve toplumsal alandaki etkisinin kırılarak laiklik temelinde, insan aklının özgürleşmesinin önünün açıldığından söz etti. Bu dönemde burjuvazinin iktidara geldiğini hatırlatan Belek, ancak iktidara geldikten kısa bir süre sonra yeniden din kurumuyla anlaştığını, böylelikle halkın kendisine baş kaldırmasına karşı tedbirler aldığını anlattı. Günümüzde ise ancak burjuva aydınlanmasının aşılarak işçi sınıfı aydınlanmasıyla dinin siyasal ve toplumsal yaşantıdan tamamen çıkarılabileceğini vurgulayan Belek, dinin olması gereken yere yani insanın bireysel dünyasına hapsedilmesi gerekliliğinin altını çizdi. Söyleşi, soru ve cevaplarla sona erdi.  

KAYITLAR 15 EKİM'E DEK SÜRECEK

15 Ekim'e kadar kayıtların devam ettiği "Evrim Atölyesi", "Düşünce Tarihi Atölyesi" ve "Psikopolitik Atölyesi" ile ilgili duyuru şöyle: 

Aydınlanma Atölyeleri’nde her geçen yıl eğitim müfredatından biraz daha çıkarılan ve artık penseye de benzetilen evrimi tartışıyoruz; genetikçiler, biyologlar, biyomühendisler ve hekimlerle birlikte; hiç çekinmeden ve enine boyuna.

Öte yandan Aydınlanma Atölyeleri hepimizin merakını çeken ve aslında tepetaklak duran felsefe konularına düşünce tarihi ile dalıyor. Ama ayakları üzerine dikmek için. Mümkünse hep beraber. Antik Yunan’dan Hegel’e, Marksizm’den geçen yılın popüler Sapiens kitabına diyalektiğin peşinde günümüzün toplumsal düşüncesini ele alıyoruz.

Günümüzün toplumsal düşüncesini ele alıp günümüz toplumunun zihin dünyasına bakmamak olur mu? “Kitleler kandırılır mı? Kitleler neden diktatörleri sever? Her şey bir yanılsama mı?” gibi sık sorulan ama pek dile getirilmeyen yaygın inanışları anlamak, yanıtlarını aramak için psikopolitik atölyesinde bir araya geliyoruz. Freud kuramından yola çıkarak Wilhelm Reich’e, Eric Fromm’a, Batı Avrupa Marksizmi’ne ve Lacan’a uğruyoruz. Deyim yerindeyse işçi sınıfını divana yatırıyoruz.

Atölyeler katılımcılarından aktif katkı da bekliyor. Çünkü okuma programları, filmler, müze ziyaretleri, tartışma toplantıları da atölyenin temel birer parçası. Bu okuma programları ve etkinliklerle evrim kuramının en güncel tartışmalarından psikanalizin temel metinlerine, diyalektik materyalizmin yeniden önem kazanan yönlerine bakmak, beraber okumak ve birlikte üretmek de mümkün olacak.

Aydınlanma Atölyeleri gittikçe karanlığa gömülen bir ülke, bir dünyada karanlığı anlamaya ve tıpkı logosunda olduğu gibi renk renk aydınlatmaya çağırıyor.

ATÖLYELERE KİMLER KATILABİLİR?

Evrim, psikanaliz ve felsefeye ilgi duyan, ülkenin ve dünyanın gidişatından hoşnut olmayan herkes.

ATÖLYELER HANGİ ZAMAN ARALIKLARINDA?

Düşünce Tarihi Atölyesi:

14 Ekim 2017 – 12Aralık 2017, 16:00-19:0 | Her Cumartesi, 12 hafta (toplam 36 saat)

Evrim Atölyesi:

16 Ekim 2017 – 11 Aralık 2017, 18:30-21:30 | Her Salı, 9 hafta (toplam 27 saat)

Psikopolitik Atölyesi:

Başlangıç tarihi Kasım ayı içinde duyurulacak, 18:30-21:30 | Her Çarşamba, 9 hafta (toplam 27 saat)

Yer: Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, 1480 Sokak, No:10

Atölyeler hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgililerin 0505 269 44 76 ve 0505 714 64 04 numaralı telefonları arayabilecekleri duyuruldu.