İstanbul Modern’de 'Yüzyıllık Aşk' sergisi

İstanbul Modern 10. yılında, Türkiye Sinemasının 100. yılı vesilesiyle “Yüzyıllık Aşk: Türkiye'de Sinema ve Seyirci İlişkisi” başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Melek Yeşilyurt

Türkiye Sinemasının 100. yılı vesilesiyle “Yüzyıllık Aşk: Türkiye'de Sinema ve Seyirci İlişkisi” başlıklı sergi İstanbul Modern'in 10. yılında gösterime açılıyor.

Bir hayli tartışmalı olsa da 1914 yılında Fuat Uzkınay tarafında çekildiği iddia edilen “Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı” isimli film Türkiye Sineması’nın ilk filmi kabul ediliyor. Bu kabulden hareketle 2014 yılı “100. Yıl” temalı birçok etkinliğe sahne oluyor. Bu etkinliklerden bir tanesi de İstanbul Modern’de gerçekleştirilen ve diğer etkinliklerden farklı olarak filmlere değil, sinema seyircisine odaklanan “Yüzyıllık Aşk” sergisi.

Küratörlüğünü Gökhan Akçura ve Müge Turan’ın yaptığı sergi, Agâh Özgüç ve Burçak Evren gibi isimlerin bireysel arşivlerinden derlenmiş fotoğraflar, afişler, gazete kupürleri, film broşürleri gibi materyallerden oluşuyor. Bu materyallerin birçoğu dijital ortama akrarılmış durumda.

Sergi geçmişi değil bugünü hatırlatıyor
Sergiyi gezerken, Türkiye’deki ilk sinema salonlarını, DVD’lerin, internetin olmadığı zamanlarda seyircinin sinema salonlarıyla kurduğu canlı, coşku dolu ilişkiye tanıklık ediyoruz. Bir yandan görsel materyaller dönemin ruhunu bugüne taşırken, diğer yandan plaklardan çalınan Yeşilçam film müzikleri sergi boyunca size eşlik ediyor. Melek ( bugünkü adıyla Emek) Sineması’nın açılışına tanıklık etmek, orada gösterilen ilk filmin ilanını görmek, biraz ilerleyince eskiden Beyoğlu’nun sokaklarını donatan sinema solanlarının detaylı bir haritasıyla karşılaşmak, ister istemez sergi boyunca size eşlik eden nostaljik atmosferden sıyrılıp bugünün gerçeklerini anımsamanıza sebep oluyor.

Serginin devamında ise Ses dergisinin sinema oyuncuları ile seyirciyi buluşturmak için hazırladığı “Alo Ünlü” köşesi, tanınmış oyuncuların imzalı fotoğrafları, Filiz Akın, Türkan Şoray ve Yılmaz Güney köşeleri bulunuyor. Bu köşeleri gezerken aynı zamanda, bu oyuncuların hayranlarıyla yapılmış uzun röportajları da izlemeniz mümkün. Son olarak “Ayastefonas’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı” filminin çekilmesinden bu yana Türkiye sinema tarihinin önemli uğraklarına kısaca değinen, fazla detay vermese de, kuşbakışı bir Türkiye sinema tarihi sunan çizelgeyi görmek mümkün.

4 Ocak'a kadar devam edecek
Sergi “Aradan geçen yüz yılda ne oldu Türkiye sinemasında?” sorusunun cevabını vermiyor bize. Zaten serginin amacı da bu değil. Fakat 1970’li yıllarda, yılda iki yüz milyonu geçen izleyici sayısı ile bugün belki anca festival dönemlerinde kendini gösteren o coşkuyu tüm sıcaklığıyla hissedebilirsiniz. Sergiyi gezdikten sonraysa İstanbul Modern Sinema’da Yalnızlar Rıhtımı (1959), Muhsin Bey (1987), 11’e 10 Kala (2009) gibi Türkiye Sineması’nın önemli filmlerini de içeren “İstanbul’un Orta Yeri Sinema” gösterimlerine katılabilirsiniz. Yine “100. Yıl” etkinlikleri kapsamında 7-12 yaş arası çocuklar için hazırlanan “Sinemanın Büyüsü” isimli eğitim programı sergi süresi boyunca her perşembe İstanbul Modern’de gerçekleştirilecek.

25 Eylül’de başlayan “Yüzyıllık Aşk” sergisi ve sergiye paralel olarak düzenlenen diğer etkinlikler 4 Ocak 2015 tarihine kadar devam edecek.