İstanbul Devlet Konservatuarı binasından çıkarılıyor

Müzik ve sahne sanatları bölümlerinin yer aldığı, Beşiktaş’taki MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı binası Salı günü tahliye ediliyor. Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin yanında bulunmasının 'sakıncalı' bulunduğu belirtiliyor.

soL - İstanbul

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) İstanbul Devlet Konservatuarı binası kapanıyor. Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin yanında bulunduğu gerekçesiyle binanın Salı günü tahliye edileceği bildirildi. 

Sanat eğitimi kurumlarına yönelik her gün yeni bir haber geliyor. Son aylarda Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü’nün kapatılması, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Pantomim Bölümü’ne öğrenci alımının durdurulması, konservatuarlarda sözleşme ile dışarıdan ders verme uygulamasına Sayıştay tavsiyesiyle son verilecek olması gibi gelişmelerin ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı binasının Salı günü itibariyle kapatılacağı bildirildi. Binada müzik bölümleri ve tiyatro, opera, bale gibi sahne sanatları bölümleri yer alıyor. 

1971’de İstanbul Devlet Konservatuarı adıyla kurulan okul, 1982’de Mimar Sinan Üniversitesi bünyesine alındı. İlköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim düzeyinde eğitim veren, müzik ve sahne sanatları alanlarında çok sayıda sanatçının yetiştiği bir kurum. Mezunlar sosyal medya üzerinden büyük bir tepki gösterirken, okulun kapanması planlanan Salı günü okulun önünde buluşmak için çağrılar yapılıyor. 

TİYATRO SANATÇISI ORHAN AYDIN: AKP'NİN SANAT VE SANATÇI DÜŞMANLIĞININ BELGESİ 

Tiyatro sanatçısı ve Bu Düzen Değişmeli Platformu İstanbul 2. Bölge bağımsız milletvekili adayı Orhan Aydın, konuyla ilgili soL’a konuştu:

Söz konusu okul, Türkiye’deki sanat alanlarının en temel yaratıcılarının hayata katıldığı bir okuldur. Gün itibariyle bu okuldan mezun olmuş yüzlerce yüz akı sanatçı, operada, balede, tiyatroda ülkemizi ışıklar saçmış sanatçılardır.

Sırf Başbakanlık ofisinin yanında diye on yıllarca geçmişi olan bir binanın, sanat okulunun boşaltılması sistemin ve AKP’nin sanat ve sanatçı düşmanlığının göstergesidir. Bu durumu şiddetle reddediyorum. 

Salı günü okulun boşaltılacağı bilgileri var. O gün o okulun öğrencileri, hocaları, tüm sanat dallarından mezun yaratıcıları ve bu ülkenin tüm sanatçıları bir araya gelerek bu talanı durdurmak durumundayız. Çağrım tüm sanat alanlarına ve sanatçı kardeşlerimedir.