İsrail’de radyodan boykota rağmen ‘Wagner’ yayını

Bir İsrail radyosu, klasik müzik programında Alman besteci Richard Wagner’in bir bestesini çalınca tepki çekti. Wagner, anti-semitik ve Hitler’in en sevdiği müzisyen olarak bilindiği gerekçesiyle İsrail tarafından boykot ediliyor.

Dış Haberler

İsrail'de klasik müzik yayını yapan Kol Hamusica adlı bir radyo istasyonu, Richard Wagner'in “Tanrıların Alacakaranlığı” operasını (Gotterdammerung) yayınladı. İsrail, daha kuruluş aşamasının başlarında Wagner’in müziğini boykot etme kararı almıştı.

Uri Marcus'un editörlüğünü yaptığı "As You Want" programı, 1991 yılında Almanya’daki Bayreuth Festivali'nde Daniel Barenboim tarafından yönetilen üçüncü operanın kaydını yayınladı. İsrail gazetesi Haaretz'in iddiasına göre yayının ardından radyo istasyonu bir sürü şikayet aldı. Daha önceden herhangi bir İsrail kanalında Wagner’in besteleri yayınlanmamıştı. Alman besteci Wagner’e yönelik boykotun sebebi olarak anti-semitik ve Hitler’in en sevdiği müzisyen olması gösteriliyor.

İsrail’deki Wagner Derneği’nin genel başkanı Yonatan Livni konuya dair “Wagner’in müziğinin ilk gizli olmayan dinletisini memnuniyetle karşılıyorum… bestecinin düşüncelerini değil, yarattığı harika müziği dinliyoruz. Benim rahmetli babam Holokost’tan kurtulan insanlardan biri ve bana Wagner’i öğreten ve sevdiren kişi oydu. Babam, Wagner hakkında şunu derdi: 'O, cennetin müziğini yazan aşağılık bir adamdı'" açıklamasında bulundu.