Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi için iyi haber

Heybeliada'da bulunan Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi binasının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredilmesi talebine ilişkin hazırlanan resmi raporda devrin uygun olmadığı belirtildi. Meclis, konuyla ilgili nihai kararını önümüzdeki günlerde verecek.

(soL - Haber Merkezi) İstanbul Heybeliada'da bulunan Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi binasının, İSMEK olarak kullanılmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) tahsis edilmesi talebine ilişkin İl Genel Meclis İdari İşleri Komisyonu tarafından hazırlanan raporda olumsuz karar yer aldı.

Mülkiyeti İl Özel İdaresi’nde, kullanım hakkı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olan tarihi köşkün İBB’ye devredilmesi talebine ilişkin hazırlanan ve İl Genel Meclisi’ne sunulan komisyon raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Tahsisi istenilen köşkün Heybeliada’nın yukarısında olduğu, ada merkezinden yürüyerek 20-25 dakikalık yürüyüş mesafesinde olduğu ve orman içerisinde bir yer olduğu tespit edilmiştir. Ada sakinleri ile yaptığımız görüşmelerde bu yerde açılacak bir kurs ve kütüphanenin ada ihtiyaçlarına cevap vermeyeceği, özellikle kışın tahsisi istenilen köşke çıkmanın mümkün olmadığı belirtilmişti. Adada ulaşımın sadece faytonlarla sağlandığı dikkate alınırsa bu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının açacağı kurs ve kütüphanenin ada sakinlerine bir fayda getirmeyeceği anlaşılmıştır.”

Raporda yazılan kararda, belirtilen gerekçeler nedeniyle tahsisin uygun görülmediği ifade edildi.

Yazar Gürpınar'ın (1864-1944) evi olan ve sonradan müzeye dönüştürülen üç katlı köşk için Mart ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuran İBB, yapının İstanbul Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) için kullanılmak üzere devrini talep etmişti. Temmuz ayında İBB'ye olumlu yanıt veren Bakanlık, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınması şartıyla müzenin devrine hazır olduğunu iletmişti.

Müze binasının kütüphane ve kurs merkezi olarak kullanılmak üzere 25 yıllığına İBB'ye bedelsiz tahsis edilmesi yönündeki teklif Eylül ayında İl Genel Meclisi'nin gündemine taşınmış ve İdari İşler Komisyonu’ndan rapor hazırlaması talep edilmişti.

İl Genel Meclisi, hazırlanan komisyon raporunun ardından konuyu 8 Ekim Salı günü tekrar görüşerek nihai kararını verecek.

Heybeliada’da yaşayan yurttaşlar ve aydınlar arasında devir talebi tepkiyle karşılanmıştı.