Herakles Lahdi, memleketine döndü

Antalya’da yapılan kaçak kazılar sonrası yurt dışına kaçırılan Herakles Lahdi, yaklaşık 50 yıl sonra memleketine döndü.

iha

Yaklaşık 50 yıl önce Antalya’da yapılan kaçak kazılar sonrası yurt dışına kaçırılan Herakles Lahdi, tekrar Türkiye'ye döndü. 

Antalya'nın Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti'ndeki kaçak kazılar sırasında bulunan ve yurt dışına çıkarılan Herakles Lahdi, İsviçre’nin Cenevre Gümrüğünde 2010 yılında ele geçirildi.

Açılan soruşturma sonucunda Türkiye’ye iade edilmesi 2015 yılında karar verilmiş ancak karşı tarafın temyiz itirazları sonucu süreç uzamıştı. Son olarak temyizin geri çekilmesiyle birlikte lahdin Türkiye’ye iadesi kararı tekrar onandı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından Cenevre'de teslim alındı. Cenevre Üniversitesi'nde 3 ay sergilenen lahit, 6 Eylül'de paketlenerek, gümrük alanına nakledildi.

Resmi tatil nedeniyle bir süre gümrük deposunda bekletilen lahit, dün 22.30 sıralarında ise kargo uçağıyla Atatürk Havalimanı'na getirildi.

3 TON 690 KİLO AĞIRLIĞINDA 
İstanbul’da bir gün bekletilen lahdin, bugün akşam 20.10’da özel bir kargo uçağıyla 50 yıl önce kaçırıldığı topraklara inişi gerçekleşti.

Özel bir kutuda muhafaza edilen Herakles Lahdi, 2 bölme halinde havalimanının VIP girişine getirilerek basın mensuplarına gösterildi. Kapak kısmı bin 60, gövdesi ise 2 bin 630 kilo olan lahit daha sonra havalimanındaki kargo terminaline taşındı.

Burada bir müddet tutulan lahit, özel bir araca yerleştirilerek güvenlik önlemleri altında 22 Eylül'de sergileneceği Antalya Müzesi’ne götürüldü.