'Herakles Lahdi' 13 Eylül'de Türkiye'de

Türkiye'den kaçırılan ve bir süredir Cenevre Üniversitesi'nde sergilenmekte olan 'Herakles Lahdi' 13 Eylül'de ülkeye geri dönüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı açıklamada, Türkiye'den kaçırıldığı belirlenen ve İsviçre gümrüğünde tekrar ele geçirilen 'Herakles Lahdi'nin yetkililerce Cenevre'de teslim alındığını ve 13 Eylül'de Türkiye'de olacağını duyurdu.

Cenevre'den Türkiye'ye gelmesi için Zürih'e gönderilen tarihi eserin nakil işlemleri sırasında büyük bir titizlikle hareket edildiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasında, "Tarihi mirasımız için çok ciddi güvenlik önemleri de alındı. Nakli gerçekleştirecek firmayı belirleyen Bakanlık yetkilileri imzalanacak sözmeşmenin ardından lahidi en yakın kargo uçuş tarihi olan 13 Eylül’de Türkiye’ye getirecek" denildi.

Lahit Antalya'nın Aksu ilçesinde bulunan Perge Antik Kentinde gerçekleştirilen kaçak kazılarda bulunmuş ve bundan 50 yıl önce yurt dışına kaçırılmıştı.

Cenevre Başsavcılığı 2015 yılında Herakles Lahdi'nin iadesi kararını almış ancak Federal Mahkeme nezdinde itiraz edilince iade işlemleri durdurulmuştu. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı itirazın geri çekildiğini belirterek iade kararının kesinleştiğini duyurmuştu. Söz konusu lahdin, Türkiye’ye getirilişinin ardından Antalya Müzesi’nde sergileneceği duyurulmuştu.