'Hayaline Döndüğüm' fotoğraf sergisi açılıyor

Ali İhtiyar'ın sergisi Anadolu'da yaşanan göç ve yer değiştirmelerle ilgili fotoğraflardan oluşuyor.

Ali İhtiyar’ın ‘Hayaline Döndüğüm’ adını verdiği fotoğraflarından oluşan sergi bugün açılıyor. 13 Kasım tarihine kadar gezilebilecek olan serginin içeriğine dair İhtiyar şunları dile getirdi: “Yaklaşık on yıldır Anadolu’da yaşanan göç ve yer değiştirmelerle ilgili fotoğraf çekiyorum. Sizlere hazırladığım bu sergi bir kısa film, siyah beyaz ve renkli fotoğraflardan oluşuyor. Bu fotoğraflar çoğunlukla Anadolu’nun doğusunda yer alan boşaltılmış köylerde çekildi. Siyah beyaz fotoğraflarımda bu köylerdeki yaşlı insanların o mekanlardaki duruşlarına ve varoluşlarına tanıklık ettim. Dualar vardı orada, hayaller içinde umudu bekleyişler… Hayal hem gidenin hem özlenenin hayaliydi… Yüzleri bu andan çok hep bu hayale dönüktü insanların… Renkli fotoğraflarda ise bir zamanlar yaşamın varolduğu bu mekanlardan kalan izleri göstermek istedim. Terkedilmişlerdi… Virane evlerin içinde kalanlar aslında bu günün dünyasında var olmayan yada varolmaya çalışan izlerdi: Yalınlık, dostluk, inanç, sadakat, paylaşım… İnsanlar ve mekanlar birbirine benziyordu… Zamansızlık icinde birbirlerini anımsar ve bekler gibiydiler… Parçalanmış bir yaşamdan geriye kalmışlar ayrı düsmüşlerdi.

Şimdi bu hayal alemini anlamak oldukça zor. Aradan ne kadar çok göç, savaş ve sürgün geçti. Ama insan hiç bir zaman unutmadı ne yaşamı ne de yaşanılanları…
Ünlü şair Edip Cansever’in dediği gibi,
‘İnsan yasadığı yere benzer,
o yerin suyuna o yerin toprağına benzer ,
hasretine yalanına benzer’”

Ali İhtiyar hakkında…
2001 yılında Marmara Üniversitesi GSF Sinema TV bölümünden mezun oldu. Aynı fakültenin yüksek lisans bölümüne devam etti. Yaklaşık 12 yıldır
Türkiye'de yaşanan göç ve yer değiştirmeler üzerine çalışmalar yapıyor. Bu sergisinde, göç ekseninde insan - mekân ilişkisi üzerine yaptığı çalışmalardan bir derleme sunuyor.
Ali İhtiyar, gerçekleştirdiği çalışmalarıyla bugüne kadar şu ödülleri kazandı:
• International Hollywood Student Film Festival, En iyi yabancı film ödülü, ABD, 2004
• Sony World Photography Ödülü, Shortlist Portraiture Kategorisi, Cannes, Fransa, 2008
• PX3, Prix de la Photographie, Mansiyon Onur Ödülü, Paris, Fransa, 2009
• International Photography Awards Deeper Perspective Mansiyon Onur Ödülü, ABD, 2009
• Özgür Gündem gazetesi Musa Anter Basın Şehitleri Ödülleri, Fotoğraf Dalı
Birincilik Ödülü, 2001.

Yarın akşam 18.00-21.00 saatleri arasında Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Sergi Holü’nde yapılacak kokteylle açılacak olan sergi 13 Kasım 2009 tarihine kadar izlenebilecek.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi,
Ali Suavi Sokak (Sanatçılar Sokağı ) No7 Bahariye Kadıköy
Tel: 0216 414 2239

soL (Haber Merkezi)