Gezici Festival'in ödülleri Artvin'de verildi

15. Gezici Festival'de Altın Boğa Ödülü Corneliu Porumboiu’nun <em>Polis, sıfat</em> filmine, Gümüş Boğa Ödülü ise Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın birlikte yönettiği belgesel <em>İki dil bir bavul</em>’a gitti.

Ankara Sinema Derneği (ASD) tarafından gerçekleştirilmekte olan 15. Gezici Festival kapsamında dağıtılan Altın Boğa ve Gümüş Boğa ödülleri ile, Sinema Yazarları Derneği’nin verdiği SİYAD ödülü dün Artvin’de sahiplerini buldu. Ödül töreni, festivalin bu yıl Ankara’dan sonra uğradığı ikinci durak olan Artvin’de gerçekleştirildi.

Ödül töreninde konuşan Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, festival kapsamındaki gösterimlere ve ödül törenine ev sahipliği yapan Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde film gösterimlerinin devam edeceği müjdesini verdi. Jüri üyelerinden yönetmen Reha Erdem de, Artvin'de film çekebileceğini ima etti. 14. Gezici Festival’in Kars ayağına katıldıktan sonra burada son filmi Kozmos’u çeken Erdem, “Geçen yılki festival bana bir film hediye etmişti, inşallah bu sene de hediye edecek” dedi.

Altın Boğa, Romanyalı Porumboiu’nun filmine
Romanyalı genç yönetmen Corneliu Porumboiu’nun Polis, sıfat (Politist, adj) adlı filmi, jüri tarafından en iyi film seçilerek Altın Boğa Ödülü’ne layık bulundu. Mısırlı oyuncu Basma Ahmed Hassan, İsrailli sinema yazarı Edna Fainaru, İngiltereli yönetmen Ineke Smits, İtalyalı sinema yazarı Jay Weissberg ve Türkiyeli yönetmen Reha Erdem’den oluşan jüri, ödülü verme gerekçelerini filmin “mesajını, dilin sinematografik ve sözel gücünü ince bir zekayla birleştirerek aktarması” olarak ifade etti.

2006’da çektiği Bükreş’in doğusu (A fost sau n-a fost?) filmi ile tanınan yönetmen, son filminde uyuşturucu kullanan gençleri takip eden bir polisin yaşadığı ahlaki ikilemi ve çeşitli kavramları sorgulayışını ele alıyor. Fim, bu yıl Cannes Film Festivali’ndeki Belirli Bir Bakış bölümünde Jüri Ödülü’nü almıştı.

Gümüş Boğa, İki dil bir bavul'a
Gümüş Boğa Ödülü ise, Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın birlikte yönettiği belgesel film İki dil bir bavul’a verildi. Jüri, “büyük bir insanlık duygusu içeren ve ana karakter olan öğretmen tarafından yansıtılan hem ciddi hem de mizahi öyküsünü naif bir atmosfer içinde anlatan filme, günümüz Türkiye toplumunda var olan kültürel bir gerçeği anlatma tarzını göz önüne alarak” ödülü oy birliği ile verdiklerini açıkladı.

Altın Boğa Uluslararası Film yarışmasında, Almanya, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İsveç, Kanada, Romanya, Singapur, Şili ve Türkiye’den 2009 yapımı toplam 10 film yarıştı.

Burcu Aykar Şirin, Gözde Onaran ve Janet Barış’tan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Jürisi de “Bürokrasinin düz mantığına ve katılığına, polis devletinin vicdansızlığına polisiye türünün kalıplarını kırarak karşı durduğu ve ödülü sonunda saklı bir izleme deneyimi sunduğu için” SİYAD ödülünü Polis, sıfat filmine verdi.

İzleyici oylarıyla belirlenen Kısa Film İzleyici Ödülü’nün sahibi ise, Kanadalı yönetmeni Denis Villeneuve’nin 2008 yapımı Aşağı kat (Next floor) adlı filmi oldu. Villeneuve’in 1989 yılındaki Montreal Politeknik Okulu’ndaki 14 kadın mühendislik öğrencisinin katledilişini anlattığı Politeknik (Polytechnique) adlı orta metrajlı filmi bu yıl birçok önemli festivalde gösterilmişti.

Gezici Festival’in bu yılki son durağı, Makedonya’nın başkenti Üsküp. Festival, 20 Aralık’ta Üsküp’te sona erecek.

(soL - Haber Merkezi)