Galeano: Artık herkes ya onursuz, ya da öfkeli

Dünyaca ünlü Uruguaylı yazar Eduardo Galeano, Küba'nın başkenti Havana'yı ziyaret etti. Galeano, bugünün dünyasında insanların ya "onursuz", ya da "öfkeli" olduklarını, tarafsız olmanın mümkün olmadığını söyledi.

"Latin Amerika'nın Kesik Damarları" başta olmak üzere birçok kitabın yazarı Eduardo Galeano, Küba'nın kıta çapında örgütlenmiş olan prestijli kültür kurumu Casa de las Americas'ın Havana'daki merkezini ziyaret etti.

Basın mensuplarıyla yaptığı söyleşide Uruguaylı yazar, "Kıtanın yaşadığı kriz, birçoklarını kabul edilemez olanı kabul ederek, onursuzluğa mahkûm etti" dedi. Galeano, bu yüzden bu haysiyetsizliği kabul etmeyen öfkelilerin, tüm ülkelerde sokağa çıkmaya başladıklarını söyledi. Galeano, işsizliğe ve eşitsizliğe öfke duyanların hareketinin frenlenmesinin ise imkansız olduğunu belirtti.

Galeano, "Bana kalırsa her yerde, kendini ifade etmeye çalışan bir değişim isteği var. Her tarafta sol hareketler var, bunlar yavaş yavaş tabandan güçlenerek geliyorlar. Bazen sessizler, neredeyse gizliler, ama her taraftalar" dedi.

Uruguaylı devrimci yazar, 10 senedir Küba'ya gitmiyordu. Galeano, haftaya pazartesi Havana'da edebiyat ödülü alacak. Yazar, "Küba'ya döndüm ama aslında hiç gitmemiştim, çünkü bu ada her zaman benim içimde, kelimelerimde, eylemlerimde ve ondan aldığı her şeyi capcanlı muhafaza eden hafızamda yaşamaya devam etti" dedi. Küba devrimine duyduğu hayranlığa asla gölge düşmediğini belirten Galeano, Küba'nın, "küçük ve fakir ülkeler için yurtseverlik hakkının reddedildiği bir dünyada ulusal onur ve dayanışma örneği" olduğunu söyledi: "Hayatımda bu kadar dayanışmacı hiçbir ülke, geri kalanlara bunca fedakarlık ve yardım gösteren başka bir devrim görmedim."

Galeano'nun son kitabı "Aynalar", 2011 senesi için Küba'nın prestijli ödüllerinden "José María Arguedas Onur Ödülü"nü kazandı.

"Obama'nın kitabı okuduğunu sanmıyorum"
Venezuela lideri Hugo Chávez, Nisan 2009'da, kendisini daha önce "teröre destek vermekle" itham ettiği için "Cahil adam biraz kitap oku" dediği Barack Obama'ya Galeano'nun "Latin Amerika'nın Kesik Damarları" kitabını hediye etmişti. Kübalı gazeteciler, Galeano'ya bu olayı hatırlatarak, "Obama'nın kitabınızı okuduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Chávez'in yaptığının "sembolik bir eylem" olduğunu belirten Galeano, "Kitabı okuduğunu sanmıyorum. O eylem, Obama'ya danışmanlarından duymaya alıştığı seslerden farklı seslerin de var olduğunu hatırlatmanın bir yoluydu" dedi.

(soL - Kültür)