Ferguson ve Gazze için blues

ABD'de yaşayan Lübnan kökenli müzisyen Naime Shalhoub, Ferguson ve Gazze için bir şarkı yazdı.

Naime Shalhoub, ailesi Sierra Leone'de doğan ve Lübnan'da büyüyen, Lübnan kökenli genç bir müziyen. 

Naime, San Fransisco'da, hapishanelerdeki kadınlarla haftalık olarak buluşuyor ve yaratıcı müzik atölyeleri düzenliyor. Sanatçı, Ferguson-Gazze Blues'u, iki halkın acılarının ortaklaştığını düşündüğü bir dönemde bestelemiş.

Naime ile, Ali Abunimah'ın yaptığı söyleşiyi, bu hüzünlü blues eşliğinde okumanız için; soL okurları için yayınlıyoruz.

 Size bu şarkı için ilham veren neydi?
- Filistin'de Filistinlilere uygulanan ırkçı baskılar ve ABD'de siyahilerin boyunduruk altına alınışı, ırkçılıkla karşı karşıya kalışları arasında bir ilişki olduğunu bir süredir gözlemliyor, hissediyordum. Ağustos ayında Gazze ateş altındayken, Ferguson'da da siyahiler kendilerine yönelen polis şiddetine karşı mücadele ediyorlardı. Bu kederli tablo beni kahrediyordu, bir sanatçı olarak onlara yardım edemezdim ama bir şarkı yazabilir ve iki halkın bağını ifade edebilirdim.

Her iki halk da küresel hapishane-endüstri kompleksinden kaynaklanan baskıyı deneyimliyordu. Gazze'nin dünyanın en büyük açık hapishanesi olmasıyla, ABD'de siyahi vatandaşların ölüm ve hapsedilme oranlarının büyüklüğü gerçeği tesadüfi değil. Kölelik ve sömürgecilik geçmişi, bugünü etkilemeye devam ediyor. Ben de bugün durmadan tekrar edilen "demokrasi" ve "güvenlik"in adının telaffuzu ile bunlar adına yaşanan ölümlerin, kayıpların arasındaki çelişkiye işaret eden bir hikaye yazmak istedim.

 Sanatınız hep politik midir yoksa bu şarkı farklı bir yerde mi duruyor?
- İnsanlığın güce karşı mücadelesi, özgürlük kavgası benim müziğime ilham veren esas şeyler. Böyle şarkılar yazma eğilimim kimileri tarafından "politik" olarak kategorize edilebilir  bense sadece, sahiden kökleşmiş adaletsizlikle boğuşur gibi hissediyorum. Amerikalı bir Arap olduğunuzda, pek çok baskının "sponsorluğunu" yapan bir ülkede, çelişkilerle samimi bir ilişki yaşıyorsunuz. Nina Simone "Dönemini yansıtmak sanatçının görevidir" demişti, ben bu çağrıyı dikkate alıyorum ve müziğini özgürlük, adalet ve aşk için yapanların korosuna katılabilmeyi umuyorum.