Felsefenin 'yıldızları' Gezi'den sınıfta kaldı!

Bakırköy'de “Küreselleşme ve Yeni Sol Konferansı”na konuşmacı olarak katılan Slavoj Zizek ve Alain Badiou, Haziran Direnişi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zizek, "iktidar zeki olsa Gezi'yi desteklerdi" derken, Badiou "siyasi partiler olsaydı direniş başarısız olurdu" yorumunu yaptı.

Engin Karaman/soL

Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde Bakırköy Belediyesi ve MonoKL (Mono Kurgusuz Labirent) Yayınları işbirliğiyle düzenlenen “Küreselleşme ve Yeni Sol” konferansı Cuma ve Cumartesi günleri Fransız filozof Alain Badiou ile popüler Sloven filozof Slavoj Zizek’in katılımıyla gerçekleşti. Badiou ve Zizek'in değerlendirmeleri arasında, Haziran ayındaki Gezi direnişi ve Türkiye'deki toplumsal hareketlerin son dönemi de vardı.

'İktidar zeki olsa yanınızda olurdu'
Zizek, Gezi direnişi hakkında “Türkiye’deki mevcut iktidar biraz zeki olsaydı sizin yanınızda olurdu. Projeyi iptal ederdi. Sizin taleplerinizi başlangıçta yerine getirselerdi iş bu noktaya varmayacaktı” dedi. Oysa direnişe katılım gösteren 10 milyona yakın kişinin büyük çoğunluğunun doğrudan AKP'ye tepki göstererek sokağa çıktığı biliniyor. Dolayısıyla AKP'nin "Gezi'nin yanında olmak" gibi bir seçeneğinin olmadığını, halkın doğrudan siyasal vurgularla sokağa çıktığını Zizek gözden kaçırmış oluyor.

Zizek'in direnişte sokağa çıkanların "küresel kapitalizme isyan ettiğini" söylemesi de, Türkiye'deki direnişi yeterince yakından gözlemlemediğini ortaya koyan değerlendirmelerinden birisi oldu. Direnişin ana gövdesini oluşturan kitlenin "küresel kapitalizme" değil, 11 yıllık AKP iktidarıyla simgelenen baskı ve gericilik gibi politikalara isyan ettiği biliniyor.

Zizek'ten Stalin'e tuhaf gönderme
Oturumda “İdeolojiler devri kapandı diyenler yanılıyor” ifadelerini kullanan Zizek, devamında şunları belirtti: “ABD bile ideolojik nedenlerden dolayı hükümet işlerini ‘kapatmak’ zorunda kaldı. Haysiyet ve insan onuru için yaşamalıyız. Sokağa dökülmezseniz yanlış bir demokrasiyle yönetilmiş olduğunuzu belirtmemiş olursunuz. İnsanlar daimi bir kontrol içinde. ABD halkının Stalin’in bile kıskanacağı bir biçimde kontrol edildiği ortaya çıktı mesela.” Zizek'in ABD halkının denetlenmesiyle ilgili verdiği örnekte Stalin'e gönderme yapması dikkat çekti.

Badiou: 'Siyasi partiler olsaydı başarısız olurdu'
Fransız filozof Alain Badiou ise, “Genelde halk devletten korkar ama Gezi’de siz, devleti korkuttunuz” dedi. Badiou, “Gezi direnişi toplumun bütün kesimlerinden insanı bir araya getirmiştir. Gençler, yaşlılar, Türkler, Kürtler, kadınlar, erkekler, yoksullar, zenginler, sanatçılar... Daha önce imkânsız görülen birliktelikleri ortaya koydular. Gezi, silah olmadan da direniş yapılabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Programlanmış şiddet yoktu. Siyasi partiler işin içinde olsaydı direniş başarısız olurdu" dedi. Diğer yandan, direnişin başından sonuna kadar onlarca siyasi partinin ve çeşitli partilerde örgütlü olan binlerce kişinin eylemlerin içerisinde aktif şekilde yer aldığı biliniyor. Siyasi partilerin varlığı durumunda direnişin başarısız olacağını ifade eden Badiou, birincisi direnişi bütünüyle örgütsüzlüğün kalıplarına yerleştirdiği için, ikincisi ise siyasi partilerin direnişte olmadığını iddia ettiği için yanılmış oluyor.