Enver Gökçe’ye 30 yıl sonra armağan

Türkiye solunun olduğu kadar şiirinin de trajik kahramanları arasında yer alan Enver Gökçe, ölümünün 30’uncu yılında kapsamlı bir kitap eşliğinde anılacak.

Almanya’nın Hamburg şehrinde yaşayan yazar Celil Denktaş, 1977 yılından bu yana yaptığı araştırmaları son yıllarda derinleştirdi ve Enver Gökçe üzerine şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı kitabı yayımladı. Yaba Yayınları tarafından "Berceste Mısraı Yazan Komünist - Enver Gökçe" başlığıyla basılan kitapta, şairle ilgili bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış çok sayıda bilgi, belge, tanıklık ve fotoğraflar yer alıyor.

Celil Denktaş, "Ben 1977 yılında tanıştığım ve arkadaşlarımla birlikte uzun bir söyleşi yaptığım Enver Gökçe’nin, yaşamı ve yapıtlarıyla, Batı’nın veya emperyalizmin büyük saldırısına karşı özgürlükçü bir direniş destanı olduğunu düşünüyorum. Bu kitap, siyasette ve edebiyattaki o ilerici çabaya bir saygının ürünüdür. Her şeyiyle 1923 Projesi’nin aşkın ve ilerici bir çocuğu olan Enver Gökçe’yi, kavram bugünkü popülerliğine kavuşmadan önce, daha geçen yüzyılın ortasında, oryantalizmin saldırgan ruhuna karşı açılmış bir savaş olarak görüp yorumladım" dedi. Denktaş, şu açıklamalarda bulundu:

"Oryantalizm, kapitalist Batı’nın size, sizin ne olduğunuzu, ne olamayacağınızı, nerede olduğunuzu, nerede olamayacağınızı, neyi yapıp neyi yapamayacağınızı öğreten 'bilim' dalıdır. Bu 'bilimsel dal', yalnızca oraya özgüdür. Sizde bulunmaz. Size konuşacağınız zamanı, öleceğiniz anı bildirir. Bununla da yetinmez, tüm bunları sizin kendi başınıza beceremeyeceğinize sizi inandırarak, size akıl verecek havariler gönderir, sizi çekip çevirmek için. Bu havariler, sizlerin arasından kendilerine vekiller, valiler devşirir ki, sizlerin arasında eğer bir 'uyum' sorunuyla karşılaşır da uygarlığa geri dönmek isterlerse yerleri boş kalmasın. Bu vekiller, valiler, çok çabuk parlatılır, fakat o denli de çabuk yok edilebilirler. Ardından da bir zamanların kahramanları ilan edilip anıtları dikilebilir. Bütün bu olup bitenler sizi, sizden adam çıkmayacağına ikna etmek içindir. Hatta bunu, bir 'milli' ya da 'coğrafi' bir karakter açmazı olarak da tarihteki yerlerine oturturlar bu 'bilim dalı' sayesinde. Bu kitap tersini gösterebilmek amacıyla kaleme alındı."

Yazar-gazeteci Güray Öz’ün giriş yazısıyla açılan "Enver Gökçe" kitabında, şairin yaşamı ve yapıtları tarihsel gelişimi içinde ayrıntılı bir biçimde irdeleniyor. Kitabın en önemli yanı sadece şairin bizzat kendisiyle yapılmış geniş bir söyleşiyi içermesinde değil, onunla yakın ilişki içindeki bazı isimlerle yapılan görüşmeler üzerinde de yükselmesi. Mihri ve Sevim Belli, Arif Damar, Ayten ve İhsan Atar, Muzaffer İlhan Erdost, İhsan ve Mehmet Hasırcı, Rasih Nuri İleri, Remzi İnanç, Vecihi Timuroğlu, Günel Altıntaş, Aziz Aydın Doğan gibi isimlerle yapılan görüşmelerin dökümleri kitapta sergilenirken, bu tanıklıkları Celil Denktaş’ın kurup yönettiği "www.envergokce.org" sitesinde sesli olarak izlemek de mümkün.

Kitapta, acılı şairin gençlik ve yaşlılık döneminden birçok fotoğrafa da ilk kez yer veriliyor.

(soL - Haber Merkezi)