Ekim Devrimi'nin yıldönümünde Lenin belgeseli paylaşıma açıldı

Bağımsız Sinema Merkezi (BSM), Ekim Devrimi’nin yıldönümü dolayısıyla geçtiğimiz ay ilk gösterimi yapılan “Lenin – Sosyalizmin Kızıl Şafağı” adlı belgeseli internet üzerinden paylaşıma açtı.

Bağımsız Sinema Merkezi tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz ay ilk gösterimi yapılan “Lenin – Sosyalizmin Kızıl Şafağı” adlı belgesel, yarın 95. yaşına girecek Ekim Devrimi’nin yıldönümünde paylaşıma açıldı. BSM tarafından yapılan açıklamada “filmi Türkiye İşçi Sınıfına armağan ediyoruz” denildi.

BSM tarafından filmin paylaşıma açılmasının ardından filmi tanıtan bir açıklama yapıldı:

‘Sosyalizmin Kızıl Şafağı: Lenin’ adını taşıyan belgesel bu ihtiyaçtan hareketle ortaya çıkarılan bir çalışma olarak karşımızda duruyor. Bağımsız Sinema Merkezi (BSM) tarafından hazırlanan belgesel, tarihin ilk sosyalist devleti Sovyetler Birliği’nin nasıl doğduğunu genel hatlarıyla anlatırken odağına bu devrimin en önde gelen mimarı Lenin’i yerleştiriyor. İzleyiciler, Lenin’in çocukluğundan itibaren tanık olduğu, analiz ettiği ve müdahalede bulunduğu olaylar üzerinden 19. yüzyıl Rusya’sının küçük bir balıkçı kasabasına, Rus göçmenler ve sürgünlerin siyasi mücadeleyi zor koşullar altında sürdürdüğü çeşitli Avrupa kentlerine yolculuk ediyor.

Devrimin ateşlendiği Petersburg ve Moskova sokaklarına, en sert tartışmaların ve ayrışmaların yaşandığı kongre salonlarına, I. Dünya Savaşı’nın kan, açlık ve öfke biriktiren siper çukurlarına, önce Çar’ın sonra burjuva hükümetinin terk etmek zorunda kaldığı Kışlık Saray’a, Karşı Devrimci Beyaz Orduyu yenilgiye uğratan Kızıl Ordu saflarına, Kremlin’e ve Lenin’in yaşamının sona erdiği Gorki Köyü’ne de konuk oluyor.

Ama hepsinden önemlisi, belgesel, özenle seçilmiş görsel malzemenin ve verdikleri röportajlarla çalışmaya önemli ölçüde derinlik katan Metin Çulhaoğlu ve Kemal Okuyan’ın katkılarıyla bir devrimin nasıl gerçekleştiğini, devrimci partinin ve Lenin’in bu süreçte ne kadar da tayin edici konumda bulunduğunu gösteriyor. Bunu da hem sosyalizmle yeni tanışanları, hem de döneme bir kez daha yakından bakmak isteyen devrimcileri gözeterek yapıyor.

BSM, "Sosyalizmin Kızıl Şafağı: Lenin" belgeselini, Ekim Devrimi’nin yıl dönümü olan 7 Kasım’da işçi sınıfına hediye ediyor. Film bu tarihten itibaren internetten (www.bagimsizsinemamerkezi.org adresinden) ücretsiz olarak indirilip izlenilebilecek.

Ekip: Yönetmen: Onur Doğan,Mustafa Kenan Aybastı – Yazan: Onur Doğan – Anlatıcı: Ender Yiğit – Seslendirenler: Berk Avcı, Süha Çalkıvık,Cansu Fırıncı,Mehmet Ali İşgüder, Arda kavaklıoğlu,Dilara Tor,Müge Saut.

Belgeselin fragmanı:

(soL - Haber Merkezi)