'Cumhurbaşkanı Homur okumalı!'

Katıldığı bir toplantıda Charlie Hebdo katliamıyla ilgili açıklamalarda bulunan ve Filistinli çizer Naci El Ali'nin öldürülmesine kimsenin tepki göstermediğini iddia eden Recep Tayyip Erdoğan'a, Homur Mizah ve Karikatür Grubu'nda cevap geldi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği 10. Konferansı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris'te yaşanan Charlie Hebdo katliamıyla ilgili de konuştu. Charlie Hebdo'dan "malum dergi" olarak bahseden Erdoğan, İslam peygamberi Muhammed'in karikatür malzemesi yapılmasının açıklanamaz olduğunu ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini iddia etti.

Türkiye'nin 30 yıldır terörle mücadele ettiğini ve Batı'yı defalarca uyardığını iddia eden Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Paris'teki yürüyüşe katılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. "Eğer onlar sadece karikatüristleri terör mağduru mağdur kabul ediyorlarsa bir örnek vereceğim. Naci El Ali... Londra'nın ortasında katledildi. Kimse buna çıkıp da sanata kurşun demedi" diyen Erdoğan'a cevap, yıllarca bu konuda çalışma yürüten Homur dergisi ekibinden geldi. "Cumhurbaşkanı'na Homur okumasını öneriyoruz" başlıklı açıklama şu şekilde:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Birliği Teşkilatı'nın İstanbul'daki toplantısında Charlie Hebdo saldırısı sonrası yapılan eylemleri çifte standartlı bularak Filistinli Karikatürcü Naci El Ali Londra'nın ortasında katledildi. Kimse çıkıp sanata kurşun demedi" dedi. Hâlbuki, dünya kamuoyu "Naci El Ali" adını Mossad'ın 1987'de Londra'da katlettiğinden beri tanıyor, unutulmaz eseri Hanzala ile beraber baskıya, zulme ve emperyalizme karşı duruyor ve yaşatıyor.

"Son Charlie Hebdo katliamının da, mizaha yapılan bundan önce ki saldırıların bir parçası olduğunu Türkiye'de faili meçhule uğrayan Sabahattin Ali, 1978'de faşistlerce kaçırılarak öldürülen İbrahim Güngör, Madımak'ta gericilerce yakılan Asaf Koçak ile Londra'da Mossad tarafından öldürülen karikatürcü Naci El Ali, Şili'de öldürülen Santiago Nattino’yu belirten basın açıklamaları katliamdan sonra HOMUR Mizah ve Karikatür Grubu'nun açıklamaları ve pazar günü Nasreddin Hocanın Torunları İmzası ile karikatürcülerin Fransız Büyükelçiliği önünde yaptıkları basın açıklamalarında görülüyor.

"Kaldı ki biz, HOMUR Mizah ve Karikatür Grubu olarak Naci El Ali'nin katillerinin yakasında olduğumuzu yaptığımız yayınlarla, sergilerle ve binin üstünde yarışmacının katıldığı Uluslararası Karikatür Yarışması ile tüm dünyaya duyurduk. Jüri’ye Türkiye’den seçkin isimlerin yanı sıra; Filistin hareketinin efsane ismi Leyla Halid, Ürdünlü çizer Nedal Hashem, Brezilya’dan Carlos Latuff gibi dostlarımız da bizimle olmuştu...

"Ne yapalım Türkiye Cumhurbaşkanı'na duyuramamışız. Demek ki bu konuda, Naci El Ali'nin hesabını sorma konusunda daha fazla gayret edeceğiz. Cumhurbaşkanı da HOMUR okumak gayretini gösterirse Naci El Ali konusunda daha fazla bilgisi olacaktır."