Bugün Michelangelo'nun doğum günü

6 Mart, Rönesans döneminin en ünlü sanatçılarından olan Michelangelo'nun doğum günü.

6 Mart 1475 yılında Arezzo yakınlarında Caprese'de doğan ve tam adı Michelangeli di Lodovico Buonarroti Simoni olan Michelangelo eserleriyle Rönesans döneminin en önemli isimlerinden biri haline gelmiştir. Resimin ve heykelin yanısıra şiir ve mimarî alanlarında da eserler veren Michelangelo, Floransalı ressam Domenico Ghirlandaio'nun yanında resim eğitimi alarak sanat yaşamına başlamıştır. Batı sanatına en büyük etkiyi yapanlar arasında ismi ilk sırada bulunan Michelangelo, çok genç yaşlardan itibaren çok önemli eserler ortaya koymuştur. Michelangelo, ünlü Davud (David) heykelini yaptığında sadece 26 yaşındadır. Benzer şekilde Aziz Peter Bazilikası'nda bulunan Pietà heykelini yaptığında da henüz 30 yaşında değildir. 

Bugün Floransa'daki Galleria dell'Accademia'da sergilenen Davud heykeli 

Vatikan'da bulunan Aziz Peter Bazilikası'ndaki Pietà heykeli

Michelangelo, heykelleri kadar yapmış olduğu fresklerle de Rönesans sanatına katkıda bulunmuştur.

Michelangelo'nun Sistine Şapeli tavanına yapmış olduğu Son Yargı tablosu bunlar arasındadır. Son Yargı, Michelangelo aynı şapelin tavanını boyadıktan 25 yıl sonra yapmış olduğu bir eserdir. Şapel'in tavanının dekorasyonu, en az Son Yargı kadar meşhurdur. İncil'in Yaradılış kitabından esinlenilerek yapılan dokuz değişik tablo kompozisyonunu barındıran tavan dekorasyonunun en tanınmış parçası Adem'in Yaratılışı tablosudur. 

Son Yargı tablosu

Âdem'in Yaratılışı tablosu

Sistine Şapeli'nin tavan dekorasyonu 

Michelangelo'nun Batı kültürüne etkisinin ne boyutta olduğunu ortaya koyan bir diğer gösterge de yaşarken biyografisi basılan ilk sanatçı olmasıdır. 

Yaşadığı dönem boyunca Il Divino (İlahi) olarak adlandırılan Michelangelo'nun coşkulu ve oldukça kişisel üslubu Batı sanatında Yüksek Rönesans'tan sonraki en temel sanat hareketi olan maniyerizmi (üslupçuluk) ortaya çıkarmıştır. 

Michelangelo, 18 Şubat 1564'te 88 yaşında Roma'da ölmüştür.