BitTorent'ten Thom Yorke açıklaması: Bu albüm bir deney

Radiohead'in solisti Thom Yorke'un yeni solo albümünü internet üzerinden yayınlayan BitTorent'ten açıklama geldi. Yorke'la uzun süredir çalışmak istediklerini belirten BitTorent ekibi, “bu albüm bir tür deneydi” dedi.

(soL - Yaşam) Bir süredir Twitter'dan yaptığı gizemli paylaşımlarla sevenlerinde merak uyandıran, yayınlayacağı albümün sadece kendisine mi ait olacağı yoksa solistliğini yaptığı Radiohead'in çalışması mı olacağı konusunda hayranlarını belirsizliklere sürükleyen Thom Yorke, Cuma günü bu gerilime son vererek Tomorrow's Modern Boxes adlı solo albümünü yayınlamıştı. BitTorent'in dijital mağazası üzerinden 6 dolara satışa çıkarılan albüm, kısa sürede büyük bir ilgi görmüştü.

Thom Yorke'un son albümünün büyük ilgi görmesi üzerine, geleneksel olmayan bir yöntemle albüm lansmanının yapıldığı BitTorent cephesinden de bir açıklama geldi. Radiohead'le uzun süredir çalışmak istediklerini belirten Bittorent'in İçerik Müdürü Matt Mason, yaklaşık bir sene önce Yorke ve Radiohead'in prodüktörü Nigel Godrich'le iletişime geçtiklerini söyleyerek, albümün BitTorent üzerinden satışa sunulmasını bir deney olarak gördüklerini açıkladı.

'Yeni mecraya giren ilk isim'
Daha önce de Radiohead'in In Rainbows albümünün dinleyicinin belirlediği fiyattan satışa sunulmasının ve Yorke'un Spotify'a yönelik eleştirilerinin kendilerini etkilediğini belirten Mason, Tomorrow's Modern Boxes'ın yayınlanması sürecindeki çalışmanın çok rahat olduğunu söyledi. Albüm çalışması için buluştuklarında müzisyenler için internetin nerede durduğu ve BitTorent üzerinden ödeme kanalları oluşturmanın ihtimallerini tartıştıklarını söyleyen Mason, bu konuşmanın sonunda ise Yorke'un bu yeni açılacak mecraya giren ilk isim olmak istediğini açıkladı.

Müzik sektörünün dijitaldeki ilerleyişi üzerine en çok kafa yoran müzisyenlerden biri olan Yorke ve üzerine yapıştırılan “korsan CD'ci” etiketinden kurtularak dijitalde yeni bir yer edinmeye çalışan BitTorent'in birlikte yürüttükleri deney, başarıya ulaşmış gibi gözüküyor. İkilinin dijital müzik sektörüne yeni bir yön verip vermedikleri konusunda konuşmak için henüz erken olsa da, Tomorrow's Modern Boxes'ın yayınlandığı ilk gün 100 binden fazla kişi tarafından indirilmiş olması bile değişimin sinyallerini veriyor.