Bir tiyatro imecesi: Kadıköy Tiyatro Şenliği başlıyor...

Kadıköy'de yerleşik sahnesi olmasa da oyunlarını çoğunlukla Kadıköy'de sahneleyen tiyatro gruplarının kurduğu Kadıköy Tiyatroları Platformu'nca düzenlenen Kadıköy Tiyatro Şenliği 1-9 Ekim arasında perdelerini açacak. 9 gün boyunca 14 sahnede 28 oyun ile 4 tiyatro içerikli atölye gerçekleştirilecek.

Haber Merkezi

Kadıköy'de yerleşik sahnesi olmasa da oyunlarını çoğunlukla Kadıköy'de sahneleyen tiyatro gruplarının kurduğu Kadıköy Tiyatroları Platformu'nca düzenlenen Kadıköy Tiyatro Şenliği 1-9 Ekim arasında perdelerini açacak. 9 gün boyunca 14 sahnede 28 oyun ile 4 tiyatro içerikli atölye gerçekleştirilecek. Şenlik kapsamında yaklaşık 2 bin 800 seyirciye ulaşılacak. 

Kadıköy Tiyatrolar Platformu, "Şenliklidir Kadıköy’ün Tiyatroları" başlıklı bir açıklama yayınladı. 

Açıklamada şöyle: 

Kadıköy Tiyatroları Platformu Kadıköy’de yerleşik bir sahnesi olan ve sahnesi olmasa da oyunlarını ağırlıklı olarak Kadıköy seyircisiyle buluşturan tiyatro gruplarının 2016 yılının Ocak ayında kurduğu bir birliktelik platformudur.

Bizler sanatın ve özel olarak da tiyatronun geliştirici ve değiştirici olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle daha fazla insana temas etmek, tiyatronun sorunlarını birlikte çözmek için bir aradayız. Kadıköy’ün bir başlangıç noktası olmasını ve zamanla ülkenin her yerinde benzer kolektif çalışmaların yürütüldüğü kocaman bir platforma dönüşmeyi umuyoruz.

Yola çıkışımızın tek amacı sahneli ve sahnesiz tiyatroların sorunlarına birlikte çare bulmanın yanı sıra Kadıköy’de köklü bir kültür sanat politikasının yaratılmasına da katkıda bulunabilmektir.

Bu çerçevede bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Kadıköy Tiyatroları Platformu tiyatro şenliğine tüm sanatseverleri bekliyoruz. Şenlik 9 gün boyunca sürecek ve 14 sahnede 28 oyun 4 tiyatro içerikli atölye gerçekleşecektir. Şenlikte çocuk oyunları ücretsiz sahnelenirken, yetişkin oyunları indirimli izlenebilecek. 

TUNÇ TATOĞLU: BU ŞENLİK BİR MODEL OLMALI

Nâzım Hİkmet Kültür Merkezi'nden Tunç Tatoğlu, böyle bir organizasyonun ilk kez gerçekleştiğini belirterek, "Genel olarak tiyatrolar yapılan şenliklere katılırdı. Ama ilk kez profesyonel tiyatrolar bir araya gelerek kendileri bir şenlik düzenliyor. Amatör tiyatrolar ya da üniversite şenlikleri dışında ilk kez profesyonel anlamda perde açan tiyatrolar bir araya geldiler ve ortak bir şenlik düzenlediler. 40'a yakın tiyatro her türlü organizasyonunu kendileri yaparak bir etkinlik takvimi ortaya koydular. Kendi kaynaklarıyla gerçekleştiriyorlar bunu. Belediye sadece destek veriyor. Şenliğin kendisi kadar, bu bir aradalık çok önemli ve değerli. Afiş asılmasından broşür dağıtımına kadar her şeyi kendileri yapıyorlar. Kadıköy'deki tiyatroların haritası çıkarıldı, belediyeyle anlaşıldı, sokaklara tiyatroları gösteren tabelelar konuldu. Kolay bir iş değil. Tiyatro alanında başka bir örneği yok. Bu şenliğin bir model olmasını istiyoruz" dedi. 

"İLK ADIMIMIZIN GÜÇLÜ OLDUĞUNU GÖRMEK HEYECAN VERİCİ"

Kadıköy Tiyatro Şenliği Basın Koordinasyonu'ndan Piyatro kurucusu Pınar Alev, soL'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

"Biz Kadıköy tiyatroları olarak, bir arada durmanın yarattığı gücün farkındayız, böylelikle Kadıköy yerelinden başlayarak aslında daha geniş kapsamlı bir alanda tiyatroyu görünür kılmak istiyoruz. Platform içerisinde kolektif bir çalışmayla bu şenliği ortaya koyuyoruz, şenlik birçok noktadan destek alıyor ve ilgi görüyor. Bu durum aslında ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor bize. Şenlikle birlikte daha sağlam adımlarla istediğimiz noktaya ulaşacağımıza ve görünür olacağımıza inanıyoruz. Platform olarak sahneli ve sahnesiz tiyatroların Kadıköy içerisinde bir kültür sanat politikası oluşturmak ve ilerleyen zamanda İstanbul kapsamında hatta daha da ilerleyip uluslar arası boyutta projelere imza atmak istiyoruz. Bu şenlik bu noktada bizim için çok önemli, çünkü bu bizim birlikte attığımız ilk adımımız ve ilk adımımızın bu kadar güçlü olduğunu görmek hepimiz için çok heyecan verici." 

Şenliğin katılımcılarından Öykü Sahne Genel Sanat Yönetmeni Sertaç Ayvaz da, "Tiyatroların bir sivil inisiyatif olarak Kadıköy'de bir araya gelmesi, yaklaşık bir yıldır toplantılar yapması, projeler üretmesi bence önemli ve ülkemzide sayısı az görülen bir durum. Kadıköy'ün kültür sanat merkezi olması açısından, özel ve bağımız tiyatroların herhangi bir kuruma bağlı olmadan kendi ellerinden gelen çabayı göstermeleri çok kıymetli. Yerel yönetimin de katkısıyla şenliğin ilki gerçekleşmiş olacak. Türkiye için önemli bir olduğunu düşünüyorum. Bunun bir model olmasını bekliyoruz doğrusu. Türkiye'nin diğer illerine de yayılmasını umuyoruz" diye konuştu.  

KADIKÖY TİYATRO ŞENLİĞİ ETKİNLİK PROGRAMI

30 Eylül Cuma Saat 19.00

TİYATRO ŞENLİĞİ AÇILIŞ ETKİNLİĞİ

Mehmet Ayvalıtaş Parkı

Tiyatro Bahane: Müzikal Gösteri

İstanbulimpro: Doğaçlama Tiyatro Performansı

Tiyatro Pi: Partnerli Akrobasi Performansı

1 Ekim Cumartesi 2016

YAMUK YEMEK (Ç.O), MODA SAHNESİ, 13:00, MODA SAHNESİ

BİR ÇOCUK MASALI TURUNÇ' UN BAHÇESİ (Ç.O),TİYATRO GÜLGEÇ, 13:00, PİYATRO

DOĞAÇLAMA ATÖLYESİ, İSTANBUL İMPRO, 16:00, İstanbulimproSAHNE

NE ALA TEMAŞA, İSTANBUL İMPRO, 20:30, İstanbulimproSAHNE

DURUŞMA GECESİ, TİYATRO MERDİVEN,20:30, LEVENT KIRCA KÜLTÜR SANAT MERKEZİ

2 Ekim Pazar 2016

123 BAŞLA (Ç.0), İSTANBUL İMPRO, 13:00, İstanbulimproSAHNE

HADİ SEN OLALIM (Ç.O), MİMBAZ, 15:00, NAZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ

CADILAR (Ç.O), THEATRON, 13:00, THEATRON

PANTOMİM ATÖLYESİ, TİYATRO Pİ, 16:00, PİYATRO

PODYUM, KAST, 18:30, İstanbulimproSAHNE

MUSAKKA, ÖYKÜ SAHNE, 18:30, ÖYKÜ SAHNE

3 Ekim Pazartesi 2016

YA TUTARSA, DEFNE TİYATRO, 20:30, LEVENT KIRCA KÜLTÜR SANAT MERKEZİ

OLAĞAN MASALLAR TİYATROSU, MAVİ , 20:30, LİVİNG ROOM

4 Ekim Salı 2016

BAY JERRY’NİN YERİ, KABİLE SAHNE, 20:30, ALTKAT SANAT

MÜLAYİM BEY, ÇAT KAPI OYUNCULARI, 20:30, ÖYKÜ SAHNE

5 Ekim Çarşamba 2016

DUT AĞACI, ONUNCU KÖY TİYATROSU, 20:30, LEVENT KIRCA KÜLTÜR SANAT MERKEZİ

6 Ekim Perşembe 2016

OTHELLO, KÜÇÜK SALON, 20:30, KÜÇÜK SALON

TORUN İSTİYORUM, MODA SAHNESİ, 20:30, MODA SAHNESİ

7 Ekim Cuma 2016

SEVDALI BULUT (Prömiyer), ALTKAT SANAT, 20:30, ALTKAT SANAT

NEON, KARMADRAM, 20:30, KARMADRAMA

8 Ekim Cumartesi 2016

TAPİ TOPİ (Ç.O), KARMADRAMA, 13:00, KARMADRAMA

OYUNCAK KUTUSU, TİYATRO Pİ, 13:00, PİYATRO

MARTI (Ç.O), ALTKAT SANAT, 15:00, ALTKAT SANAT

TİYATRO SANATI ATÖLYESİ, LKSM, 16:00, LEVENT KIRCA KÜLTÜR SANAT MERKEZİ

4.48 PSİKOZ, YABANCI SAHNE+ENTROPİ SAHNE, 20:30, ENTROPİ SAHNE

NE SENİNLE NE SENSİZ, AKLA KARA, 20:30, TİYATRO AKLA KARA

9 Ekim Pazar 2016

LUPİ KALİBU ADASINDA (Ç.O), KUSAT, 13:00, KARMADRAMA

EVVEL ZAMAN İÇİNDE (Ç.O), HAYALBAZ , 15:00, NAZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ

ZAMAN MAKİNESİ ALEXANDER GRAHAM BELL (Ç.O), TİYATRO 34, 15:00,TİYATRO AKLA KARA

BEDEN FARKINDALIĞI ATÖLYESİ, ALTKAT SANAT, 16:00, ALTKAT SANAT

BABİL, EMEK SAHNESİ+buluT, 18:30, EMEK SAHNESİ

SOLUK (Prömiyer), TİYATRO Pİ, 18:30, PİYATRO