Bir istifa daha: Orhan Pamuk yanlış biliyor

Açılışına Orhan Pamuk'un davet edildiği Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nde istifalar sürüyor. M. Melih Güneş de Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’ndeki görevinden istifa etti.

Nâzım Hikmet üzerine araştırmalarıyla tanınan, yazar, mimar M. Melih Güneş, Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde 15 Aralık’ta açılan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin danışma kurulundan, önceki gün istifa etti.

Cumhuriyet'ten Aslı Uluşahin'in haberine göre, Güneş istifasında, merkezin yönetimini, merkezin yönetmeliğine uymamakla eleştirdi. Ayrıca açılış töreninin içeriğine ilişkin de eleştirileri vardı. Öncesinde, Prof.Dr. Ayşe Buğra ile yazar Gündüz Vassaf da yönetim kurulundan ayrılmıştı.

Melih Güneş istifa ederken, törende video kaydı yayımlanan, yazar Orhan Pamuk’un konuşmasındaki “bilgi yanlışlarına” dikkat çekti.

Pamuk, “Hapse gönderilmesine rağmen Atatürk’ü sevmeye devam eden Nâzım Hikmet’in, 1950’de hapisten çıktıktan sonra ‘Kuvayi Milliye Destanı’nı yarım bıraktığını” aktarmıştı. Kendisindeki bilgi ve belgelere göre, “Ve biz de burda bitirdik destanımızı” diyen Nâzım Hikmet’in bu destanı 1941 yılında Bursa Hapisanesi’nde tamamladığını belirten Güneş, merkezin ilk işlerinden birinin “bu yanlışı düzeltmek ve kanıtlamak” olduğunu vurguladı.

Melih Güneş’in diğer eleştirileri, merkezde açılan “Entelektüel Tarihimizde Kırılma Noktası: Nâzım Hikmet’in Açlık Grevi” adlı sergi ile öğrencilerin tören salonuna alınmamasınaydı.

Güneş, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada ise danışma kurulundan adının kaldırılmasını istese de “Nâzım Hikmet’e olan bağından dolayı, merkeze her zaman, her türlü yardım ve desteğe, hep hazır olduğunu” söyledi.

İstifaların ardından merkezin yönetim kurulunda artık yazar Murat Gülsoy, Doç.Dr. Duygu Köksal, Yrd.Doç.Dr. Jonathan Ross ile serginin küratörü Prof.Dr. Zafer Toprak bulunuyor.