Bilimsel e-dergi: Madde, Diyalektik ve Toplum'un ilk sayısı çıktı

Bilim ve Aydınlanma Akademisi'nin dijital ortamda izlenecek dergisinin ilk sayısı yayımlandı. 'Madde, Diyalektik ve Toplum' adındaki dergi, hakemli bir dergi olarak üç ayda bir yayımlanacak.

Haber Merkezi

Bilim ve Aydınlanma Akademisi'nin (BAA) dijital ortamda izlenecek dergisinin ilk sayısı yayımlandı. "Madde, Diyalektik ve Toplum" adındaki dergi, hakemli bir dergi olarak üç ayda bir yayımlanacak.

Derginin ilk sayısında yayın kurulu imzasıyla yer alan yazıda şöyle denildi:

Bilim ve Aydınlanma Akademisi topluma ve tarihe müdahale geleneğinin içinde belki de daha önce hiç yapılmamış bir adım atıyor ve hakemli bir bilimsel dergi yayıncılığına başlıyor: Madde, Diyalektik ve Toplum. Evet, maddenin değişimi, diyalektiğin yasaları ve toplumsal devrim için bilime odaklanacak bir dergi çıkarıyoruz.

Madde, Diyalektik ve Toplum yılda dört sayı olarak yayınlanacak. Ve gerek dinamik yayın kurulu, gerekse geniş bir deneyime yaslanan danışma kurulu ile daha önce yapılmamış olanı, bilim ile kurucu bir siyaseti bir araya getirmeye çalışacak.

Ortalamaya teslim olmadan, geçmişten kopmadan ve gelecekten de korkmadan.

DİJİTAL ORTAMDAN OKUNABİLECEK

Dijital olarak yayımlanan dergi, http://bilimveaydinlanma.org/mdt-1-1-0 adresinden okunabilecek. 

Elektronik dergi, tümü okunabileceği gibi, ilgili makalenin de indirilebileceği veya yazdırılabileceği şekilde tasarlandı.

İLK SAYIDA İKİ DOSYA YER ALIYOR

Derginin ilk sayısında iki dosya yer alıyor. İlki Sovyetler Birliği’nde bilim ile ilgili. Cem Taylan Erden ve Tolga Binbay’ın “Sovyetler Birliği’nde psikiyatri kötüye mi kullanıldı?” başlıklı makalesi muhtemelen bu konuyu Türkiye’de ilk kez ele alıyor. Alp Öztarhan ve Engin Özkan ise bir diğer zor konuya el atıyorlar: Lısenko “Olayı”nı inceliyorlar. Ayrıca yine bu dosya içinde Akif Akalın’ın “Ekim Devrimi ve Sağlık” makalesini bulabilirsiniz.

İkinci dosya konusunu ise eğitimde müfredat değişikliği oluşturdu. Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan müfredat değişikliği ile ilgili dosyada Ebru Aylar’ın “Öğretim Programı (Müfredat) Değişikliği Nasıl Okunmalı?” ve Ilgın Gökler Danışman tarafından yazılan “Eğitim Sistemi ve Yenilenen Müfredatın Çocuk ve Ergenlerin Psikososyal Gelişimine Etkileri” makaleleri okunabilir. Ayrıca aynı dosyada “Evrim Eğitimi Çalıştay Raporu”nu bulabilirsiniz.

Dosyaların dışında Mehmet Somel’in “Antik DNA ve Neolitik toplumsal dönüşüm” yazısına yer verildi. 

Madde, Diyalektik ve Toplum her sayısında ulusal ve uluslararası düzeyde bilim emekçileri ile söyleşiler gerçekleştirecek. Bu sayıda Yunanistan Komünist Partisi üyesi değerli bilim insanı Yannis Missirlis ile gerçekleştirilen söyleşiye yer verildi. 

Madde, Diyalektik ve Toplum her sayısında kitap tanıtımlarına ve tartışmalarına yer verecek. İlk sayıda, yayın ekibinden Nevzat Evrim Önal’ın yakın zamanda yayımlanan “Bilmiyorlar, Ama Yapıyorlar” başlıklı kitabını bilim emekçileri gözünden Sami Faik yorumladı.