Balkanlar ve Türkiye Sinemasının öncüleri Manaki Kardeşler İstanbul’da

Ünlü yönetmen Theo Angelopulos’un ‘Ulis’in bakışı’ filminde de konu edilen Manaki Kardeşlerin dijital olarak restore edilmiş filmlerinden ve çektikleri fotoğrafların seçkisinden oluşan bir sergi İstanbullular ile buluşacak

ESR Film ve Sinematek Makedonya, Türk Sinemasının 100. yılı vesilesiyle, Balkanların ilk sinematografları olan Manaki Kardeşlerin restore edilmiş filmlerini ve sinemacı kardeşlerin çekmiş olduğu fotoğraflarından oluşan bir sergiyi bir araya getiriyor. Çalışmalarına Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan Manaki Kardeşler, bazı sinema tarihçileri tarafından Türkiye’de sinemanın başlangıcı olarak kabul ediliyor.

6 – 13 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘Manaki Kardeşler İstanbul’da etkinliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema – TV Merkezi’nin destekleriyle gerçekleştiriliyor.

Balkanlar ve Türkiye Sinemasının Öncüleri
19. yüzyılın sonlarında fotoğrafçılığa başlayan ve çeşitli zaman dilimlerinde Romanya Kralı’nın, Osmanlı Padişahı Sultan V. Mehmet Reşat’ın ve Yugoslavya Kralı’nın saray fotoğrafçıları olan Yanaki ve Milton Manaki Kardeşler, Balkanların ilk kameramanları, dolayısıyla da ilk sinemacıları olarak kabul ediliyor.

İlk çekimlerini 1905 yılında büyükanneleri Despina’yla gerçekleştiren Manaki Kardeşler, düğünler, dini ritüeller, halk oyunları gibi Balkanlarda gündelik yaşama ait çeşitli olayları kaydettiler. 1908’de Jön Türklerin II. Meşrutiyet kutlamaları, 1911’de Sultan V. Mehmet Reşat’ın Selanik ve Manastır ziyareti gibi tarihi olayları kayıt altına alarak Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine ilişkin çok önemli görsel belgelerini oluşturdular.

Manaki Kardeşlerin 1905 ve 1926 yılları arasında çekmiş olduğu filmlerin tamamı Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve UNESCO’nun maddi destekleriyle restore edilerek dijital ortama aktarılmıştı.

Programın diğer ayrıntılarına Manaki Kardeşler İstanbul'da adresinden ulaşılabilir.