Bakan Ömer Çelik'in soL yazarı Orhan Aydın'a açtığı dava sonuçlandı

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in tiyatro sanatçısı ve soL yazarı Orhan Aydın'a açtığı dava reddedildi.

Haber Merkezi

Eski Kültür ve Turizm Bakanı olan AB Bakanı Ömer Çelik, yazarımız Orhan Aydın'a "Sayın Kültür Bakanı..." başlıklı yazı dolayısıyla 10 bin TL tazminat talebiyle dava açmıştı.

Mahkemenin davayı reddetmesi sonrası Çelik istinaf kanun yoluna başvururken, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi benzer bir karara imza attı.

Kararda, "Somut olayda davacının siyasi bir kişilik olduğu, yazının yazıldığı dönemde Kültür Bakanı olarak görev yaptığı tartışmasızdır. Dava konusu yazı bir bütün olarak ele alındığında, davacının bakanlık uygulamalarına yönelik sert eleştiri niteliğinde olduğu, siyasi bir kişilik olan davacının bu tür sert eleştirilere katlanması yükümlülüğünün daha geniş olması gerektiğinin yine AİHM kararlarında sıkça vurgulandığı nazara alındığında, davaya konu yazı içeriğinin demokratik bir toplumda 'çoğulculuk, hoşgörü ve açık düşünce' kavramları kapsamında kabul edilmesi gerektiğinden, ilk derece mahkemesi tarafından davacının kişilik haklarına saldırı oluşturmadığının kabulü ile davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya uygun olduğundan davacının istinaf isteminin HMK’nın 353/1-b-1 maddesi gereğince duruşma yapılmadan esastan reddine dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur" denildi.

Aydın, söz konusu yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

Sayın Kültür Bakanı...

Yalan mı, bakan olduğunuzdan bu güne kaç oyun izlediniz, kaç opera, bale, senfoni gördünüz, kaç sergi dolaştınız, gördüğünüz kaç müze, okuduğunuz kaç kitap, izlediğiniz kaç film var?

Sizi geçelim, hükümetinizin kaç üyesini hangi sanatsal etkinlikte gördük, parlamento da onca vekiliniz var, kaçınızın sanatla ilişkisi var?

Yanıtlayalım, hiçbirinizin.

Tutmuş, sanatla ilişkinizi yere çalan yazısından ötürü, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı, yazar-eleştirmen Üstün Akmen’i dava etmişsiniz!

Bunu Akmen’nin sorularına yanıt veremediğiniz için yaptığınız aşikârdır.

***

Hiçbir sorumuza yanıt verme cesareti bile gösteremediniz.

Şimdi, sizin sanat ve kültür ile ilişkinizi sorgulayan Üstün Akmen’i dava ediyorsunuz, bu ne cehalet, bu ne sıradanlık?

Öneririm sayın bakan hiç durmayın.

Sizin, hükümetinizin ve yandaşlığınızın tüm sanat düşmanlıklarını yere çalan bizleri de dava edin, çünkü bilin ki Üstün Akmen yalnız değildir.