Bakan Ertuğrul Günay: 'Cenazemde Chopin değil, Itrî çalınsın'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir asker cenazesinde söylediği “cenaze marşını kesin, Halk tekbir getirecek” sözünü bir adım ileri taşırken, cenazesinde Chopin değil Itrî çalınmasını istedi…

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bir asker cenazesinde çalan cenaze marşına tepki göstererek, “Halk tekbir getirecek, kesin” sözlerine ek olarak cenazesinde Chopin değil Itrî çalınmasını istediğini söyledi.

"Chopin Türk halkı tarafından içselleştirilmemiş"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, cenazelerde bando ve Chopin marşı çalmanın Türk halkı tarafından içselleştirilmemiş bir durum olduğunu belirterek, cenazelerin kendi ritüellerimize uygun olarak kaldırılması gerektiğini belirtti.

Bakan Günay, “Elbette şehit cenazesi görkemli törenlerle kaldırılmalı. Ama böyle bandolarla değil de Türkiye'nin en iyi hafızlarının yer aldığı bir grubun Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Kasidesi'ni okuması daha gösterişli olmaz mı?” derken konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Zaten kendi cenazemin de Chopin'in cenaze marşıyla değil, Itrî'nin Segah ilahisiyle kaldırılmasını yakınlarıma vasiyet ettim. Benim cenazem Itrî ile kaldırılsın.”

Ahmet Say: "Günay tipik bir siyasetçi"
Bakan Günay’ın bu sözlerini Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu’ya değerlendiren Müzik eğitimcisi ve müzik yazarı Ahmet Say şöyle konuştu:

Chopin’in cenaze marşı tabi ki ithal bir şey. Cenaze marşının özgün olmasını ben de isterdim. Yine çoksesli, bando eşliğinde söylenen bir parça olmasını isterdim. Lakin Günay, bunu kullanıyor. Tipik bir siyasetçi. Kendi çevresine yaranmış oluyor böyle konuşuyor. Onu Itrî’den, en basit tarafıyla bir sınavdan geçirsem Itrî’nin “I” harfini bile bilemez. Itrî’ye ve Dede Efendi’ye benim hiçbir itirazım yok. Bu ikisi özellikle klasikleşmiştir. Tabi ki teksesliler. “Saray müzikçisi” bunlar. Halka da inebilmiş değiller o yüzden. Bence bu konuda verilebilecek yanıt şu olmalı: Halka inmeyen bir saray müziği temsilcilerinin bestelerini beklemek, düşünmek her açıdan hem sosyolojik hem siyasal açıdan çok yanlış şeyler.

Suna Kan: "Chopin'in marşı evrensel bir marştır"
Bakan’ın açıklamalarını değerlendiren bir diğer isim Suna Kan ise şöyle konuştu:

"Herkes kabul etmelidir ki bu marş tüm dünyanın bildiği, tanıdığı, evrensel bir marştır. Bu o kadar çok halklara mal olmuş bir müzik ki, bugün Türkiye’nin köylerinde duysalar bilirler. Zaten müziğin dini olmaz, müzik evrenseldir. Bakanın bu sözleri beni çok şaşırttı ve üzdü."