'Aziz Nesin olunmalı' diyenler Çanakkale'de de bir araya geldi

Aziz Nesin, Çanakkale'de de anıldı. "Aziz Nesin Olunmalı" diyenler Ece Ayhan Evi'nde bir araya geldi. Yazar Reyhan Yıldırım, Aziz Nesin'in hayatı değiştirme çabasına dikkat çekerken, NHKM adına söz alan Mehmet Yavuzkan, "Aziz Nesin, Orhan Kemal, Can Yücel, Nâzım Hikmet gibi sanatçılar hepsi örgütlü bir mücadelenin ürünüydüler. Günümüz sanatçılarının siyasi kimlikleri…

soL-Çanakkale

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin birçok yerde düzenlediği 100. Yaşında Aziz Nesin’i anma etkinleri, Çanakkale’de yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

Çanakkale Belediyesi'ne ait Ece Ayhan Evi’nde düzenlenen etkinlikte, yazar Reyhan Yıldırım, Aziz Nesin’in yaşamı, mücadelesi ve eserlerine üzerine bir sunum yaptı. Reyhan Yıldırım, Aziz Nesin'in hayatından bazı dönemlere ait fotoğraf ve yazıların da yer aldığı sunumunda, "Aziz Nesin’in hayatı yorumlamakla kalmadığını, hayatı değiştirme çabası içine girdiğini, yaşamı boyunca bu hayatı değiştirme çabasını sürdürdüğünü" vurguladı.

Etkinlikte yazar Reyhan Yıldırım şöyle konuştu:

"Burada olmaktan çok mutluyum, çok kısa bir sürede bu çalışmayı yaptık. Elimden geldiği kadarı ile Aziz Nesin’i kucaklayabildiğimizi  umduğum bir çalışma toparlamaya çalıştım. Bu çalışmanın adını ‘Göle Maya Çalmak’ diye koydum. Buna da kendimce bir sebep buldum. Öncelikle, bu gerçekten büyük bir buluşma. Aziz Nesin’in 100. yaşıyla ilgili olarak, sizlerle bir arada olmamız, kuşkusuz kendi başına değerli bir buluşma. Nazım Hikmet’i, Ece Ayhan’ı, Aziz Nesin’i birlikte selamlayabildiğimiz hoş bir etkinlik oluyor. Bu nedenle, kendimi çok mutlu hissediyorum. Aziz Nesin ile ilgili sizlerle paylaşım yapmaya karar verdiğimde kendi kendime sordum. Aziz Nesin bende hangi uçlarla özellikle kendini öne çıkarıyor, ben bu uçları tutarak nereye varabilirim diye baktım. Aziz Nesin'de hep iyimserliği gördüm. Çünkü iyimserlik, aynı zamanda sorumluluk alabilecek bir takım eylemleri gerçekleştirebilme niyeti, arzusu demek bana göre. Dolayısıyla iyimserlik bunlardan bir tanesi. Diğeri "göle maya çalmak". Bu durum, içinde bulunduğumuz dönemde iyice belirginleşti. Bazen imkansız gibi görünen bir takım şeyler için bunları sıvayan insanların olması bize güç veriyor. Aziz Nesin onlardan biriydi. İmkansız gibi görünen bir takım şeyleri başarmak için çok büyük katkıları oldu; olmaya da devam ediyor. Maya halen göle çalınıyor. Aziz Nesin, benim için de böyle bir aydın, böyle bir sanatçı; toplumla iç içe, her türlü fedakarlıklarla, büyük bir sorumlulukla hayatı değiştirmeye soyunmuş bir insan. Aziz Nesin, hayatın yorumlanmasında ve bununla kalmayıp hayatı değiştirme çabası içine girilmesi gerektiğine, Aziz Nesin’in yaşamı boyunca bu hayatı değiştirme çabası içinde olduğunu belirtti."

"GÜNÜMÜZ SANATÇISININ SİYASİ KİMLİĞİ İLE SANATÇI KİMLİĞİ ARASINDAKİ MESAFE ÇOK AÇILDI"

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi adına söz alan Mehmet Yavuzkan ise, "Aziz Nesin’in şahsında Nazım Hikmet, Ruhi Su, Rıfat Ilgaz, Orhan Kemal gibi aydınlarda ortak olan bir şey var. Bu isimler sanatçıydı ama herşeyden önce komünisttiler. O kadar bireydiler ki, ama herşeyden önce sahiciydiler. Günümüzün kimi sanatçılarında gördüğümüz ‘bireyci olma’ özelliğini bu insanlarda göremezdiniz. Bu isimler, o yüzden bizleri bir yerlere taşıdılar. Bu insanlar halk için, halka rağmen çok mücadele verdiler. Aydınlanmacı, yurtsever ve antiemperyalist kimliklerinden ödün vermediler. Günümüz sanatçılarında siyasi kimlik ile sanatçı kimliği arasındaki mesafe çok açılmış durumda. Sanatçı, özgür olacağı yer, siyasetin karşısında yer almak değil, sanat ile siyaset arasındaki birlikteliğinin sağlandığı düzlemdir. Türkiye’de AKP’nin elinde sadece sanata değil, ülkeye deli gömleği giydirilirken, ülkenin bütün değerlerinin yanı sıra, bütün yer üstü ve yer altı kaynakları büyük bir hızla satılırken, bazı sanatçılar bireysel özgürlüklerini çok önemsediler. Aziz Nesin, Orhan Kemal, Rıfat Ilgaz, Can Yücel ve Nazım Hikmet’te bunun zerresini göremezdiniz. Şimdi üzerimize düşen görevin, sadece Aziz Nesin ve diğerlerinin kitaplarını okumak değil, o büyük mücadele gücünü, o örgütlü mücadele kültürünü yaratarak içimizden yeni Aziz Nesin’ler, Orhan Kemal’ler, Can Yücel’ler, Nazım Hikmet’ler çıkarmaktır" dedi.

Yavuzkan, şunları söyledi: "Bu insanlar, büyük bir mücadelenin ürünüydüler. Saygıdeğer anılarını ancak örgütlü bir mücadelede yaşatabiliriz."

Konuşmaların ardından "Akıntıya Karşı Aziz Nesin" belgesel filmi gösterildi.

AZİZ NESİN ETKİNLİĞİNE ÇOMÜ'DE İZİN VERİLMEDİ

Komünist Gençlik adına yapılan konuşmada ise, ÇOMÜ'de yapılacak Aziz Nesin etkinliğine üniversite yönetiminin izin vermediği hatırlatılarak, bu gerici anlayışa, okulun keyfi yönetmeliklerine ve baskılarına karşı gençliğin boyun eğmeyeceği vurgulandı. Bu hafta "Aziz Nesin 100 yaşında" ve "Gülmekle kalmayın UYANIN!" kapağıyla çıkan haftalık Boyun Eğme Dergisi satışı ve dağıtımı sırasında faşistlerin saldırıları da hatırlatılarak, ilerici değerleri benimseyen herkesin devrimci gençlerle dayanışma içinde olmaları gerektiği belirtildi.

24 ARALIK'TA BAYRAMİÇ'TE 

Aziz Nesin etkinliğinin 24 Aralık Perşembe günü 18.00'de Bayramiç Nâzım Kültür Evi’nde gösterileceği belirtilerek, tüm Bayramiç halkını bu etkinliğe davet edildi. 

Öte yandan ÇOMÜ Biga Meslek Yüksekokulu'nda belgesel gösterimininin engellemesi üzerine, Biga'da film ve söyleşi Sosyal ve Düşünsel Araştırmalar Topluluğu'nun girişimi ile Eğitim-Sen binasında gerçekleştirildi.