Artık El Kaide bağlantılı gruplara da Oscar veriliyor: Beyaz Miğferler

El Kaide bağlantısına dair çok sayıda kanıt ortaya çıkan "Beyaz Miğferler" isimli grubu anlatan film, Oscar törenlerinde "en iyi belgesel film" ödülünü kazandı.

Dış Haberler

2017 Akademi Ödülleri'nde (Oscarlar) "En İyi Belgesel Film" ödülü, Netflix'in yaptığı, Orlando von Einsiedel'in yönettiği 40 dakikalık "Beyaz Miğferler" filmine gitti.

Törende ödülü alan yönetmen Von Einsiedel, "Suriye iç savaşının çabucak bitmesi için" törenin katılımcılarını ayağa kalkmaya ve desteklerini göstermeye çağırdı.

Yönetmen bunun ardından, Beyaz Miğferler'in kurucusunun yazdığı ve Akademi'ye teşekkür ettiği bir metni okudu.

Törene, Beyaz Miğferler'den de iki kişi katılacaktı. Grubun yaptığı açıklamaya göre, grubun lideri Raed Saleh "hükümetin yoğun hava bombardımanı nedeniyle" Suriye'den çıkamamıştı. Kameraman Khaled Khatib ise, Suriye hükümeti pasaportunu iptal ettiği için törene katılamamıştı. Reuters, bu açıklamayı olduğu gibi yayımladı.

Ancak Khatib ile ilgili iddia daha farklıydı. 2 gün önce Associated Press'in (AP) geçtiği habere göre, 21 yaşındaki "kameraman-kurtarma gönüllüsü"nün ABD'yi girişi, bizzat Amerikan güvenlik kurumları tarafından engellenmişti. 

Hatta blokajın nedeni "onur kırıcı enformasyon"du. Bu "onur kırıcı enformasyon" tabiri, terörle bağlatıdan pasaportta sahteciliğe kadar uzanan bir dizi fiili kapsıyor.

Dahası, yine aynı habere göre, Khatib Türkiye'de, Türk yetkililer tarafından da gözaltına alınmıştı. Yani Beyaz Miğferler'i Akademi Ödülleri Töreni'e katılmaktan alıkoyan şeyin Suriye hükümeti olduğuna ilişkin, grubun kendisinin yaptığı açıklama dışında bir bilgi yok.

Üstelik ABD ve İngiltere tarafından fonlanan, Türkiye'de eğitilen Beyaz Miğferler'in, Suriye'de El Kaide bağlantılı gruplarla olan ilişkilerine dair çok sayıda kanıt bulunuyor. Ayrıca grup, sahte kurtarma videolarıyla da biliniyor.