Ankara Film Festivali sansür protestosu ile açıldı

İstanbul Film Festivali’nde yaşanan sansür olayından sonra belgesel ve kısa film yarışmaları iptal olan Ankara Film Festivali’nin dün akşamki açılışına protesto gösterisi damga vurdu.

34. İstanbul Film Festivali’nde (İFF) bir dizi yönetmen ve jüri üyesinin çekilmesi, yarışmaların iptal edilmesine neden olan Kuzey (Bakur) filminin eser işletme belgesi almadığı gerekçesiyle sansüre uğramasının etkileri sürüyor. İFF’nin ardından, henüz başlamadan 26. Ankara Film Festivali’nde de belgesel ve kısa film kategorileri, yönetmenlerin filmlerini çekmeleri nedeniyle iptal edilmişti.

 

Dün, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde açılışı yapılan Ankara Film Festivalinin açılış töreni Ortak Sahne ve Seyr-i Sokak sanat kolektifleri tarafından yapılan protesto eylemine sahne oldu. Elinde “SANSÜRCÜ AKP YIKILACAK COMING SOON...” yazılı pankart taşıyan bir kişi sahneye çıktı. Aynı anda seyirciler arasında da bir pankart açıldı ve basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında sansürün ülkemiz için tanıdık olduğundan, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney’in de aynı baskılara maruz kaldığından söz edildi. Konuklardan da yoğun alkışlı destek alan eylem, basın açıklamasından sonra sonlandı.