Altın Portakal'dan sansür itirafı: Filmleri seçme hakkımız var

Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması Ön Jürisinin sansür iddialarına festival komitesi tarafından bir açıklamayla yanıt verildi. Komite tarafından verilen yanıt, Haziran Direnişi'yle ilgili "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" adlı filme sansür uygulandığının itirafı niteliğinde.

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması ön jürisi, dün yaptığı açıklamada festival yönetiminin, "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" belgesel filmini, Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle yarışmadan çıkardığını kamuoyuna duyurmuştu. Bu açıklama üzerine festival yönetimine yönelik tepkilerin artması sonucunda bugün yanıt vermek zorunda kalan Festival Komitesi, ön jürinin sansür uygulandığını açıkladığı filmle ilgili hiçbir iddiaya yanıt vermedi, konunun etrafından dolaşmayı tercih etti. Festival yönetiminin açıklamasında "Festival yönetimi, başvuran filmleri kabul etme ya da reddetme hakkına sahiptir" ifadelerine yer vermesi ise bahsi geçen yapımın sansürlendiğini gösterdi.

İşte Altın Portakal Festival Komitesi tarafından yapılan o açıklama:

"51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yarışmalı bölümlerine davet edilen ön jürilerin göreve davet nedeni, yönetime ve ana jürinin çalışmasına yardımcı olmak adına bir seçki iletmektir. Festival yönetimi, başvuran filmleri kabul etme ya da reddetme hakkına sahiptir. Bu konu, festival yönetmeliğinin yirmi beşinci maddesinde de belirtilmiştir. Bu madde, “bir festival temsilcisinin yönteme ilişkin sorunların çözümlenmesine yardımcı olmak amacıyla, ön seçici kurul karar toplantısına katılacağını” belirtir.

Festival yönetimlerinin bu seçkiyi, özellikle halka açık ve ücretsiz yapılacak bir gösterim programına dahil etme kriteri, insan haklarını rencide etmeyecek, etik ve hukuki kriterleri karşısına almayacak olmasıdır. Filmlerin ön jüri tarafından seçilmesinde, izleme sürecine kimse dahil ya da müdahil olmamıştır.

51. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni düzenleyen komitenin sansürcü bir zihniyete sahip olmadığı ve asla olamayacağı, seçtiği ön seçici kurul üyelerinden, açık ve şeffaf ön eleme sürecinden anlaşılmalıdır.

Festivalin seçilmiş olan uzun metraj, belgesel ve kısa metraj kategorilerinde yer alan filmlere bakıldığında da bu konudaki tarafsızlık net bir şekilde görülecektir. Festival programına davet edilmiş olan, çok güçlü ve birçok farklı konunun işlendiği filmlerden oluşan diğer belgeseller, kısa ve uzun metrajlı filmlerin gösterimiyle beraber yönetimin herhangi bir temaya değil, sadece söz konusu kriterlere göre hareket ettiği, programımızda yer alan tüm filmler üzerinden anlaşılmaktadır.

Bizleri değerli bir seçkiyle buluşturan belgesel ön eleme jürisinin, seçim süreciyle ilgili bir iletişim sorunu nedeniyle, festivalimizi bu tartışmanın gölgesinde bırakmayacağına inancımızı sürdürdüğümüzün ve iyi niyetimizin bilinmesini özellikle bildirmek istiyoruz."