Altın Portakal'dan çekilen filmler NHKM'de: 'Sansür oradaysa biz buradayız'

<blockquote>Uygulanan sansür nedeniyle 51. Altın Portakal Film Festivali’nden çekilen filmler ve yönetmenleri, Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde buluşuyor!</blockquote>

51. Altın Portakal Film Festivali'ne bu yıl sansür ve sinema emekçilerinin sansüre karşı koyduğu büyük tepki damga vurdu.

Festivalden çekilen filmler, İstanbul'da Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde izleyicilerle buluşacak.

NHKM'nin 18-19 Ekim tarihlerinde yapacağı film gösterimleri için yayınladığı açıklama ve gösterim tarihleri şöyle

Altın Portakal bu yıl sansür tartışmalarıyla açıldı. Görüldü ki, AKP'nin "yeni Türkiye”sinde, sanat eserleri TCK'ya göre değerlendirilip yasaklanabiliyor. Bunun için işi “hukuka” uydurmaya bile gerek duyulmuyor, sadece kanaat yeterli olabiliyor. Buna tepki gösteren sinema yazarları ve jüri üyeleri festivali boykot ettiği halde, bir şey olmamış gibi festival devam edebiliyor, sansür normalleştiriliyor, yaratım özgürlüğü önemsizleştiriliyor. 13 yönetmenin filmlerini çekerek zaten çok kısıtlı olan gösterim olanağından feragat ettikleri gerçeği sessizliğe boğulurken, hangi jüri üyesinin hangi lüks otelde ağırlandığı haberleri medyaya servis edilebiliyor.

Bu kabul edilemez, kanıksanamaz! Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olarak yönetmenlerle buluşuyor ve ilan ediyoruz: Sansür oradaysa, biz buradayız! Sansürcü karanlığı, dayanışmanın ışığıyla dağıtıyoruz ve dayatılanı reddedişin filmlerini ve yönetmenlerini 18 - 19 Ekim tarihlerinde seyircilerle buluşturuyoruz.

Gösterimlerimize ülkemizin aydınlık birikimini davet ediyoruz. Filmlerle ve yönetmenlerle omuz omuza vermeye, sansüre dur demeye, gericiliğe karşı durmaya çağırıyoruz.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Ruhi Su Salonu’nda yapılacak ücretsiz gösterim programı:

17 Ekim Cuma Ruhi Su Salonu:
18:00 - Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali kapsamında, Reyan Tuvi’nin Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek filmi.


18 Ekim Cumartesi Ruhi Su Salonu:
11:00 – Nail V. (Kurtuluş Özgen)
13:30 – Eymir Neden Paylaşılamadı? (Yasin Semiz)
16:00 - Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda (Ayris Alptekin, Albina Özden, Fehime Seven, Nazlı Bulum, Sefa Tokgöz)


19 Ekim Pazar Ruhi Su Salonu:
11:00 – Arabeks (Cem Kaya)


13:00 – Diyar (Devrim Akkaya)
15:00 - O İklimde Kalırdı Acılar (Cenk Örtülü, Zeynel Koç)
17:00 - Külkedisi Değiliz (Emel Çelebi)

*Daha önceden yapılmış kimi anlaşma ve sözleşmeler nedeniyle, festivalden çekildikleri halde gösterimlerimizin parçası olamayan, ancak dayanışma duygularını dile getirerek destek veren yönetmenlerimize teşekkür ediyoruz.

*Sayın Cem Kaya'nın festivalde yer alan Motör filmi, yine sözleşmeler nedeniyle gösterim programımıza girememiş, yerini bir önceki filmi Arabeks almıştır.