Altın Portakal’dan çekilen filmler NHKM’de gösterildi

51. Altın Portakal Film Festivali, sansür ve sinema emekçilerinin sansüre karşı koyduğu tepkiyle konuşulmaya devam ederken festivalden çekilen belgesel filmler ‘sansür oradaysa biz buradayız’ diyerek İstanbul'da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde izleyicilerle buluştu.

Kadıköy NHKM Ruhi Su Salonu’nda iki gün boyunca süren ve bu akşam son bulan gösterimler yoğun ilgi gördü. Gösterimlerin ardından izleyicilerle söyleşi yapan yönetmenler, izleyicilerin filmleri hakkındaki sorularını yanıtladı.

Film gösterimlerinin ardından yapılan söyleşilerde bu yıl Altın Portakal Film Festivali’nde işletilmeye çalışılan sansür mekanizması üzerine de tartışmalar gerçekleşti. Yönetmenler ağırlıklı olarak festivale sunulan filmlerin avukatlara izletildiğini ve filmlerde suç unsuru aranarak filmlerin kriminalize edilmesine yol açtığını ve bu kararları alan kişilerin kendilerini yargıç yerine koyduklarını belirtti.

Ayrıca festival komitesinin yaptığı açıklamanın bu durumun tekrarlanmayacağına dair hiçbir garanti vermediğini ve bu sansürcü tavrın giderek yaygınlaşmasının önüne geçebilmek için sinema üreticilerinin 51. Altın Portakal Film Festivali sürecinde gösterdiği birlikteliği devam ettirmesi ve artırmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiği de belirtildi.