Altın Portakal'da sansür girişimi

Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması Ön Jürisi tarafından yapılan açıklamada, "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" isimli filmin festival yönetimi tarafından "yasalara aykırı içerik" nedeniyle sansürlendiği, ancak jürinin bu kararı tanımadığı belirtildi.

(soL - Kültür) 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması ön jürisi, festival yönetiminin, "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" belgesel filmini, Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle yarışmadan çıkardığını açıkladı.

Ön jüri, kararı tanımadıklarını ilan etti.

İşte o açıklama:

"51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması ön jürisi olarak, festivale başvuran belgesel filmler arasından bizden talep edildiği üzere 15 filmi yarışmaya değer bulduk ve festival yönetimine bildirdik. Festival yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanan yarışma filmleri listesinden seçmiş olduğumuz 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgesel filminin "Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği" gerekçesi ile çıkarılmış olduğunu öğrendik.

Biz ön jüri olarak, bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK'ya göre değerlendirilmesini ve listeden çıkarılmasını bir sansür olarak niteliyoruz. Böyle bir durumu kabul edilemez bulduğumuzu festival yönetimi ile paylaşmamıza ve bu durumun düzeltilmesini talep etmemize rağmen, festival yönetimi bu kararını değiştirmemiştir.

Bu şartlarda, böyle bir sansürün hiçbir şekilde parçası olmayacağımızı ifade ederek bu kararı tanımıyoruz.

Basına ve kamuoyuna duyurulur.

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali
Ulusal Belgesel Yarışması Ön Jürisi

Berke Baş
Ayşe Çetinbaş
Seray Genç"