AKP'nin düşmanlığı sonuç vermedi: TÜYAP'ta evrime büyük ilgi

36. İstanbul Kitap Fuarı'na katılan yayınevleri, evrim teorisine ilişkin kitapların büyük ilgi gördüğünü açıkladı.

Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle hazırlanan 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Pazar günü sonra erdi. 4 Kasım'da başlayan ve 12 Kasım'da sona eren TÜYAP'a 9 gün boyunca kitapseverler yoğun ilgi gösterdi. Fuara 100’e yakını yabancı olmak üzere 800'ün üzerinde yayınevi katıldı. Fuarda evrim kitaplarına ilginin arttığı görüldü.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Kor Kitap Yayınevi çalışanı Burhan Coşar, gencinden yaşlısına evrim kitaplarına birçok insanın özellikle Darwin'in, Türlerin Kökeni'ne ilgi duyduklarını söyledi. Önceki yıllarda da evrim kitaplarına yoğunluğun olduğunu vurgulayan Coşar, "Evrim tartışmaları ve evrimin müfredattan çıkarılmasından sonraki süreçte yoğunluk daha çok oldu" dedi.
 
Coşar, Darwin'in "Türlerin Kökeni", Çağrı Mert Bakırcı'nın "Evrim Kuramları Mekanizmaları" ve "Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı" adındaki kitaplara ilginin yoğun olduğunu belirterek, "İktidarın, evrim teorisinin üzerini kapatıyor olması evrim içerikli kitaplara ilgiyi arttırdı" diye konuştu. Coşar, "Evrim bir bilimdir, bir süreç ve bilimin kendisidir. Evrim teorisi yalanlandı, evrim teorisi yanlış gibi bir durum yok. Evrim teorisi hala devam eden ve üzerinde çalışılan bir başlıktır. Evrimi okuyan genç okurlar, öğrenciler, bilim insanları bunun farkındalar. O yüzden evrim kitaplarına ilgi her zaman olacaktır" şeklinde konuştu. 
  
Bugüne kadar evrim ile ilgili 4 kitap çıkardıklarını söyleyen Yazılama Yayınevi Genel Sorumlusu Ogün Hakan Küçükünal, bunların 3 tanesinin 7-12 yaş çocuklara yönelik olduğunu ifade etti. Küçükünal, "Zaman Gezginleri Müzesi, Yaşlı Dünya Güncesi ve Gizem Çözen Kaşifler diye evrimi anlatan 3 çocuk kitabı çıkarmıştık. Bunlar zaman ve evrim kavramlarını, dünyanın oluşumundan bugüne kadar ki süreci ve evrim buluşlarını irdeleyen konuları içeriyor. Bir de her yıl Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan Evrim Sempozyumunun notlarını kitaplaştırıyorduk. Geçen yıl yapılan Evrim Sempozyumunun kitabını da Evrimin Işığı'nda adıyla çıkartıp okurlarımıza ulaştırdık" dedi. Küçükünal, fuarın son gününde ellerinde yalnızca bir tane kitap kaldığını belirtti. Son bir yıldır evrim kitaplarına yönelik ciddi bir talebin olduğunu kaydeden Küçükünal, "Nedeni ise, son yıllarda müfredatta yapılan değişiklikler, evrimin müfredattan çıkarılması gibi temel etkenlerdir" dedi. 
  
Geçen yıllara kıyasla evrim kitaplarına rağbetin yoğun olduğunu satışlardan aldıkları verilerle kıyasladıklarını vurgulayan Küçükünal, "Aileler çocuklarına bu konuda birtakım şeyler öğretmek istiyorlar. Bu kaygıları var ve gelip kitaplarımızdan alıyorlar. Türkiye'de giderek, hem gündelik hayatın hem de okul hayatının ve müfredatın dinselleşmesinden rahatsız olan ciddi bir toplumun olduğunu kitap satışlarından yola çıkarak saptayabiliyoruz" ifadelerini kullandı.