Akmen’den AKM’yi işgal çağrısı

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (AITC) Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen, birliğin yayın organı ‘TEB Oyun’ dergisinin başyazısında, yıl sonuna kadar tamamlanmazsa tiyatrocularla birlikte AKM’yi, kapılarını kırarak işgal edeceğini açıkladı.

AKM’nin 3 yıldır kapalı olması dolayısıyla, tiyatro, opera, bale rejisörlerini, balerinleri, baletleri, sahne teknisyenlerini, müzisyenleri, operacıları, ışıkçıları, koreografları, kostümcüleri, tiyatrocuları, dramaturgları ve tüm aydınları Nâzım’ın deyimiyle ‘kurşun eritmeye’ çağıran Üstün Akmen, bunun için zamanı geldi de geçiyor” dedi.

Eylül ayı vaadi boş çıktı
Kültür ve Turizm Bakanı’nın AKM için Eylül ayı başında harekete geçileceği vaadinin boşa çıktığını belirten Üstün Akmen: “Artık tiyatronun, operanın, balenin kamuya ait olduğunu halkımıza doğrudan anlatmak gerekiyor" dedi. Yazısında, AKM için ayrılan 75 trilyonluk bütçenin ne olduğunu hâlâ merak ettiğini belirten Akmen, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereği kültür ve tabiat varlıklarını tahrip edenlere ceza uygulanması gerektiği halde cezayı hak edenlerin hâlâ dışarıda gezebiliyor olmasını şaşkınlıkla izlediğini ifade etti.

AKM’yi işgal edeceğim
Kültür ve Turizm Bakanlığına son bir avans verdiğini belirten Akmen şöyle konuştu: “AKM’nin onarımı yılsonuna kadar başlatılmadığı takdirde, yeni yılın ilk ayı içinde tiyatro, opera, bale rejisörleri, balerinler, baletler, sahne teknisyenleri, müzisyenler, operacılar, ışıkçılar, koreograflar, kostümcüler, tiyatrocular, dramaturglar ve tüm aydınlarla birlikte camını-kapısını kırarak AKM’ye bizzat gireceğimi ve bana katılacaklarla birlikte amacımıza ulaşıncaya kadar AKM’yi işgal edeceğimizi buradan alenen duyuruyorum. Böylece bizleri yalanla besleyenlere halkın kimin yanında olduğunu göstereceğimizi de inanıyorum” dedi.

Karanlığa Karşı Sanat Cephesi çağrıya yanıt verdi
Akmen’nin çağrıda bulunduğu sanat alanlarından ise olumlu yanıtlar gelmeye başladı. Her yıl 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kutlamasını AKM önünde gerçekleştiren, Karanlığa Karşı Sanat Cephesi adına açıklama yapan Orhan Aydın ve Orhan Kurtuldu: “Üstün Akmen’in yaptığı çağrının dünya da onlarca örneği var, bizi bu duruma kadar zorlayanlar asıl sorumlulardır. O gün orada yalnız olmayacağımızı biliyoruz. Dünya’nın neresinde olursa bütün salonlar oyuncuların ve sahne yaratıcılarının ortak evidir. Bu eve sahip çıkmak, yaşatmak ve geleceğe taşımak ancak içinde üreterek gerçekleşebilir. AKM bu ülkenin bir kültürel varlığıdır ve değersizleştirip, işlevsiz hale dönüştürenler utanmalıdır” dedi.

(soL- Haber Merkezi)