Ahmet Kaya'nın aranjöründen Adele yorumu

Ahmet Kaya'nın aranjörlüğünü yapan Osman İşmen, Adele-Ahmet Kaya tartışmasıyla ilgili olarak, "Adele şarkının A bölümünü aynen almış. Melodinin sahibi ilk tescil ettirendir" yorumu yaptı.

Michael Kuyucu’nun TRT FM’deki programına katılan Osman İşmen, Ahmet Kaya’nın iki albümü hariç kariyerinde ürettiği tüm albümlerinde kendisinin aranjörlük yaptığını söyledi. İşmen, Adele’nin çalıntı olduğu iddia edilen Ahmet Kaya’nın seslendirdiği "Acılara Tutunmak" adlı şarkısını düzenleyen ilk aranjör olarak konu hakkında açıklamalarda bulundu.

"Ahmet Kaya albüm yapacağımız zaman bana gelirdi, şarkısını getirirdi, ağzından mırıldanırdı ya da bağlaması ile çalardı. Onu hemen kaydederdim, sonra stüdyo kayıtlarına başlar tüm şarkının aranjmanını yapardık" diyen Osman İşmen "Acılara Tutunmak" şarkısını da bu şekilde hazırladıklarını söyledi.

'ADELE ŞARKININ A BÖLÜMÜNÜ AYNEN ALMIŞ'
"Bu problemli şarkının iki açıdan incelenmesi lazım bana göre. Önce, müzikal açıdan şarkıyı incelersek, dünyada bu tip şarkı çok vardır diye düşünebiliriz. Bu bir kalıptır, marş armonik dediğimiz belli bir armonik kalıptır" diye konuşan İşmen, "Fakat işin teknik kısmına gelince: Ahmet’in şarkısının nakarat ve intro kısmı, Adele tarafından kullanılan şarkının A bölümü aynen alınmıştır. Ben yıllardır mahkemelerde bilirkişi olarak görev alıyorum, bana bu şarkı gelse aynen nakarat kısmı parçanın A kısmı olarak birebir kullanılmıştır derim kesinlikle bundan vazgeçmem" ifadelerini kullandı.

İşmen, "Bu hukuki bir süreçtir, şarkıcının bestecisi hayatta olmadığına göre varisleri uluslararası mahkemelerde dava açabilir. Adele’nin bu şarkıyı İzinsiz kullanıldığı kanıtlanırsa bir skandal olur. Bugün dünyada artık izinsiz şarkı kullanma kalmadı" diye konuştu.

'SAHİBİ İLK TESCİL ETTİRENDİR'
"Aynı melodiyi birbirinden farklı kültürlerde insanlar aynı anda hissedebilir, ama işin gerçeği iş efektif açıdan incelendiğinde yani notalar yazıldığında ortaya çıkar, mahkemelerde eseri ilk tescili önemlidir" diyen aranjör, "Adele, 'Million year ago' şarkısında 'Acılara Tutunmak'ta yer alan melodiyi kendi keşfetmiş olsa bile bu melodinin daha önce Ahmet Kaya tarafından tescil edildiği için bu konuda hak talep edemez" dedi.