20. İstanbul Tiyatro Festivali yarın başlıyor

Bu yıl 20. yaşını kutlayan İstanbul Tiyatro Festivali yarın akşam perdelerini açacak.Türkiye'den ve yurt dışından 90'a yakın oyun, dans ve performans gösterisi yaklaşık bir ay sürecek festivalde seyircilerle buluşacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 20. İstanbul Tiyatro Festivali yarın akşam Şahika Tekand’ın yönetiminde hazırlanan ‘Godot’yu Beklerken’ oyunuyla başlayacak. 28 Mayıs tarihine kadar devam edecek uzun soluklu festivalde 23 yerli yapımdan 21’inin Türkiye prömiyeri, uluslararası bir yapımın ise dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. 

Festivalde yurtdışından 9, Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan 90’a yakın gösterim sunulacak. Dünyaca ünlü tiyatro topluluklarının gösterim yapacağı festivalde performansların yanı sıra, ünlü konuklar ve uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşiler, sempozyum, sergiler  ve atölye çalışmaları da düzenlenecek. 

Açılış oyunu Godot'yu Beklerken

Festivalin açılışı Samuel Beckett’in önemli tiyatro metinlerinden biri olan Godot’yu Beklerken ile yapılacak.  Studio Oyuncuları’nın sahneleyeceği oyunu Şahika Tekand yönetti. Prömiyerini festivalde yapacak oyununda, beklemek eylemi ve beklenti, umut etmek ve umutsuzluk, varolma arzusu ve varolmaya mahkûmiyet kavramlarını sorgulanıyor.  

Elvin Beşikçioğlu yönetmenliğinde “Hizmetliler”

Jean Genet’nin “Hizmetçiler” adlı yapıtından yeniden kurgulanarak sahneye taşınan "Hizmetliler" oyunu 4 ve 5 Mayıs tarihlerinde Tatbikat Sahnesi’nde olacak. Hizmetliler, yaşamları sadece hizmet etmek üzere kurulu, başkalarının memnuniyeti kadar bir yaşam hakkına sahip, iki hizmetçinin bir hanımefendi kimliği içinden süzülüp, yaşamın kıyısında, varlıktan hiçliğe, hiçlikten varlığa dönüştükleri, yitip giden bir “öteki” hikâyesi. Genel Sanat Yönetmenliği’ni Erdal Beşikçioğlu’nun yaptığı oyunun yönetmenliğini ise Elvin Beşikçioğlu ve Binnaz Dorkip birlikte üstleniyor.

Ferit Edgü’nün romanından bir uyarlama: O / Hakkari’de Bir Mevsim

2013 yılında Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (GSÜTT) bünyesinde yetişip sahneye çıkan genç tiyatrocular tarafından kurulan Sarı Sandalye ekibinin yeni oyunu O / Hakkari’de Bir Mevsim'de  kendini bir gün ülkenin doğusunda, bir dağ başında, Hakkâri’nin Pirkanis köyünde bulan O’nun düş ile gerçek arasında yol alırken bir yandan orada varolma savaşı anlatılıyor. 

I. Dünya Savaşı’na dair bir kara komedi : Aslan Asker Şvayk

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen ve yönetmenliğini Yunus Emre Bozdoğan’ın üstlendiği Aslan Asker Şvayk, I. Dünya Savaşı’nı tetikleyen Saraybosna suikastı haberinin gelişiyle başlayan ve sonrasında iyi kalpli ve saf savaş gönüllüsü Şvayk’ı ve ordudaki maceralarını anlatıyor. Jaroslav Hašek’in kaleme aldığı Aslan Asker Şvayk, hikâyeyi mizahi bir dille ele alıp, savaş çığırtkanlığını, militarizmi, insanlık tarihinin en acımasız savaşlarını, tüm anlamsızlıkları ve gülünçlükleriyle yerden yere vuran bir kara komedi olarak dikkat çekiyor. 

Ünlü yönetmen Guy Cassiers’in son oyunu “Merhametliler” dünya prömiyerinin ardından festivalde

Avrupa’nın önemli tiyatro topluluklarından Toneelhuis ve Toneelgroep Amsterdam’ın  ortak prodüksiyonuyla Guy Cassiers’in yönetmenliğinde hayata geçen Merhametliler”  oyununda bir SS subayının gözünden II. Dünya Savaşı’nı aktarılıyor. Merhametliler, II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımı dönemin Almanyasının, sadece canavarlar ve sapkınlarla değil, aynı zamanda Nazizmin etrafında toplu bir deliliğe doğru ilerleyen sıradan insanlarla dolu olduğunu anlatıyor.