Yunanlı komünist şair Yannis Ritsos anıldı

1 Mayıs 1909’da doğan Yannis Ritsos, Maltepe Nazım Kültürevi’nde “Yannis Ritsos 100 yaşında” etkinliğiyle anıldı. Ritsos, ‘Belki Bir Gün’ adındaki şiirinde “Ve belki bir gün buluşacağız, başka yönlerden gelip” demişti.

soL (Neslihan Akkar) 1 Mayıs 1909'da Yunanistan'da Monemvasia'da doğan ve 1 Mayıs 2009'da 100 yaşında olan Yannis Ritsos, Kadir Aydemir, Onur Behramoğlu ve Perse Okuyan'ın katılımlarıyla Maltepe Nazım Kültürevi'nde anıldı. Etkinlikte, Ritsos'un mücadele dolu yaşam öyküsü aktarılarak, şiirlerinden örnekler okundu ve şiirleri üzerine bestelenen şarkılar dinlendi.

Yunanlı şair Yannis Ritsos, Yunanistan Komünist Partisi üyesi bir eylemcidir. 1931 yılında Yunanistan Komünist Partisi saflarına katılmış, işçi sınıfından dostlarıyla birlikte mücadelesini ölünceye dek sürdürmüştür. Tıpkı Nazım gibi, Vladimir Mayakovski'den esinlenerek şiirler yazmaya başlamış 1934 yılında ilk şiir kitabı Traktör yayınlanmıştır, 1935'te de Piramitler.

Yannis Ritsos, şiirinde bir dönüm noktası olan Epitaphios'u (Yazıtlar) yayınlayarak geleneksel Yunan şiirinin biçimini değiştirmiştir. Ritsos, bu kitabında açık ve basit bir dil kullanarak halkı birlikte mücadeleye çağırmıştır.

Ritsos, İkinci dünya Dünya savaşı sırasında, önce İtalyanlar ve Almanlara, daha sonra da İngilizlere karşı savaşmak zorunda kalan Yunanlı yurtseverlerle birlikte Yunan Direnişi'ne aktif olarak katılmıştır.

Günümüzde Yannis Ritsos, Kostis Palamas, Yorgo Seferis ve Odiseus Elitis ile birlikte en büyük dört Yunan şairinden biri olarak kabul edilmektedir. Fransız şair Louis Aragon onun için, "çağımızın en büyük şairi" demiştir.Yannis Ritsos, dokuz kez Nobel'e aday gösterilmiş ancak ödülü kazanamamıştır. 1975 yılında kendisine Lenin Barış Ödülü verilmiştir. Bunun üzerine Ritsos, "Bu ödül benim için Nobel ödülünden çok daha önemlidir," demiştir. Ayrıca, 1956'da yayınlanan Ayışığı Sonatı'yla Ulusal Şiir ödülüne ayrıca 1976 yılında Etna-Taormina şiir ödülüne ve daha pek çok uluslararası ödüle layık görülmüştür.

Tıpkı Nazım'ın şiirleri gibi, Ritsos'un şiirleri de içeriği ve şairin duruşu nedeniyle Yunanistan'da defalarca yasaklanmıştır. Hatta, Ağustos 1936'da faşist Metaksas hükümeti başa geçtiğinde, "Yazıtlar" Atina'da Akropol'ün yanıbaşında törenle yakılmıştır. Ritsos, Metaksas ve Papadopulos dönemlerinde Ege adalarında sürgün ve tecrit hayatı yaşamıştır.

11 Kasım 1990'da Atina'da hayatını kaybeden Yannis Ritsos, şiirleriyle, ideolojisiyle ve mücadelesiyle onu unutmayanlarda yaşıyor.