Yazar Leyla Erbil AKP’yi protesto etti

PEN Yazarlar Derneği üyelerinden yazar Leyla Erbil, Frankfurt Fuarı’na katılımı için Kültür Bakanlığı’ndan yapılan daveti reddetti.

soL (HABER MERKEZİ) "AKP ve onun Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın uygulamalarına karşı tavrımı göstermek amacıyla fuara katılmayacağım" diyen Leyla Erbil, işine geldiğinde yazarları kullanarak kendine pay çıkaran AKP'yi protesto ettiğini söyledi. soL'a açıklama yapan Erbil, "fuara katılım için davet geldi, ancak AKP'nin ve onun Kültür Bakanı'nın işine yarayacak türden bir adım atmam. Fuara katılmayacağımı bildirdim. Bunu PEN üyeleriyle de paylaştım. Açıklamamdan sonra hiç de yalnız olmadığımı gördüm" dedi.

"Yazarlar taraflarını seçerler yazmayı, sanatı bırakabilirler bile. Hayat politikayla edebiyatı birbirinden ayrı tutmaz. Bugün, rejim değiştiriliyor, gelense ne halk devrimi, ne sosyalizm, ne demokrasi, ne şu ne bu sadece ortaçağ kafası" diyen Erbil'in protestosuna edebiyat dünyasının nasıl tepki vereceği merak ediliyor.

Sorumlu aydın tavrı
1931 İstanbul doğumlu yazar Leyla Erbil, 2002 yılında PEN Yazarlar Derneği tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne Türkiye'den ilk kadın yazar adayı olarak gösterildiğinde, edebiyat dünyasında dile karşı egemenliği, insana, hayata ve dünyaya karşı sorumlu aydın tavrının altı çizilmişti. 1970 Türkiye Sanatçılar Birliği, 1974 Türkiye Yazarlar Sendikası kurucularından olan Erbil, 60'lı yıllarda TİP üyesi olarak Sanat ve Kültür Bürosu'nda görev aldı. Edebiyat ödüllerine katılmayan Erbil, yalnızca 2000- 2001 yılı Ankara Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü'nü kabul etti. Erbil'in Hallaç (1961), Gecede (1968), Eski Sevgili (1977) adlı öyküleri ve Tuhaf Bir Kadın (1971), Karanlığın Günü (1985), Mektup Aşkları (1988), Cüce (2001), Üç Başlı Ejderha (2005) adlı romanları var.