Viyana Kültürlerarası Nâzım Hikmet Derneği kuruldu

Viyana'da yeni kurulan Kültürlerarası Nâzım Hikmet Derneği, ilk etkinliği olarak Çağrı Kınıkoğlu'nun Nâzım'ın Küba Seyahati belgeselini çok renkli bir izleyici grubuyla buluşturdu.

soL (Viyana) Viyana Kültürlerarası Nâzım Hikmet Derneği kuruldu. Viyana'nın önemli kültürel merkezlerinden, Avusturya Komünist Partisi'nin mekanı Cafe 7Stern'de geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen gösterimde Kültürlerarası Nâzım Hikmet Derneği adına konuşan Uğur Atay, "İnsanlığın politik kültürü, kendisine ilişkin sahip olduğu değerler bütünüdür. Bu değerler, ancak akıl ve yürekle korunabilir. İzleyeceğiniz film, yüreklerimizin her yerde aynı attığının kanıtıdır" dedi.

Gösterimden önce söz alan Avusturya-Küba Dostluk Derneği'nden Hans Mikosch da Nâzım'ın bir dünya şairi, kavgasıyla her yerde, her kesimden insan tarafından saygı duyulan bir devrimci olduğunu belirterek ünlü ozanın Avusturya'da daha çok insana tanıtılmasının zorunluğuna inandığını vurguladı, Kültürlerarası Nâzım Hikmet Derneği'ne çalışmalarında başarılar diledi.

Çağrı Kınıkoğlu'nun, Nâzım'ın Küba'ya, devrimden iki yıl sonra, 1961 yılında gerçekleştirdiği seyahati, o dönemin görüntülerini aktaran arşiv filmleri, Nazım'ı tanımış ve halen hayatta olan Kübalı sanatçılarla yapılan söyleşiler ile Nâzım'ın Küba Devrimi'nden esinlenerek yazdığı Havana Röportajı şiiri eşliğinde düzenlediği belgesel, çalışmanın hedeflediği umudu yansıtan bir biçimde çok renkli, çoğunluğu genç bir izleyici grubu tarafından paylaşıldı.

Dernek kurucularından Nazmi Ateş, gösterim sonrası çalışmaları hakkında bilgi verirken, aç gözlülükle beslenen 'gösteriş tüketimi'nin, kapitalizmin insanın dış ve iç dünyalarını kirletmesinin bir sonucu olduğunu belirterek, "İnsanı teslim almaya uğraşıyorlar, bu amaçla insani değerlerin içini boşaltıyorlar, değersizleştiriyorlar, metalaştırıyorlar. Kültürün ve sanatın metalaştırılmasına karşı çıkmayı, kültürel çoraklaşmanın önüne geçmeyi amaçlayan bir programımız var. Bu çalışma, kaçınılmaz olarak insanın özgürleşmesi mücadelesiyle bütünlük içinde. Olumlu insan ilişkileri kurmayı ilerici demokrat aydınlara heyecan verecek projeler üretmeyi hedefliyoruz" dedi.