TRT'den liberal, islamcı şarkılar

TRT’de kadrolaşma tartışması TBMM komisyonuna damgasını vurdu. Genel Müdür İbrahim Şahin’in saydığı yeni programcı listesi kadrolaşmanın niteliğine netlik kazandırdı: TRT artık islamcı ve liberal kaynıyor.

soL (HABER MERKEZİ) TRT'nin son dönemde ciddi bir yeniden yapılanma yaşadığı biliniyor. TRT emekçilerinin geçtiğimiz sene içinde pek çok kez gündeme taşıdığı başlık dün de TBMM KİT komisyonunun gündemindeydi. Komisyonun CHP ve DTP'li üyelerinin AKP yanlısı habercilik ve kurum içinde kadrolaşma eleştirilerine yanıt verirken İbrahim Şahin'in kullandığı ifadeler, AKP'li başkanı müdahaleye mecbur bıraktı. Tüm üyelerin birbirleriyle ve Genel Müdür'le atıştıkları toplantı, aralarla devam ederken en azından TRT'nin yeni yayıncılık çizgisine açıklık getirmiş oldu. Kurum sadece islamcı program ve programcılara değil her boydan liberal gazeteci ve akademisyene de kucağını açmayı görev bilmiş.

Yeni Şafak, Zaman, STV, Kanal 7 ve Kanal 24'ten son dönemde TRT'ye yapılan transferlerin, bu gazetecilerin ve kendisinin Fethullah Gülen'le ilişkisinin sorulması üzerine İbrahim Şahin TRT'deki programcıların bir dökümünü yaptı. Sorulan soruda adı anılan Fehmi Koru, Mümtazer Türköne, Tamer Korkmaz, Mustafa Erdoğan, Şahin Alpay, Etyen Mahçupyan gibi isimlerin karşısında Mithat Bereket, Canan Barlas, Tayfun Talipoğlu, Derya Sazak, Cengiz Çandar, Fuat Keyman, Talat Halman, Mustafa Şerif Onaran ve Hilmi Yavuz gibi yeni programcılarını sayarak cevap veren Şahin, "Bunlar hangi cemaate veya cemiyete mensup bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla da bunlar sosyal demokrat dünya görüşüne sahip insanlar." dedi. İfade tarzı her ne kadar İbrahim Şahin'in bazı şeyleri yanlış anladığını düşündürse de, listenin kendisi yeniden yapılanmanın doğrultusunu gayet iyi özümsediğini gösteriyor.

İbrahim Şahin görevde bulunduğu bir sene içinde, TRT'nin dönüştürülmesinde ciddi adımlara imza atan bir isim. Kurumda sadece büyük bir kadro kıyımına gitmekle kalmayan Şahin, kimi bölümleri kapayarak ya da görev tanımlarını değiştirerek operasyonu niteliksizleşmeyle de destekliyor. Arşivler de dahil TRT'de derin bir talan yaşandığı biliniyor. Genel Müdür ise "Eğer kadrolaşmaya gitseydik, bölge kadrolarımızı iptal etmez oralara kendi adamlarımızı doldururduk." şeklinde savunuyor icraatlarını.

TRT emekçilerinin bu yeniden yapılanma hamlelerine dönük mücadeleleri devam ederken, tersi yönden gelen eleştiri okları da buluyor Genel Müdürü. "Madem AKP iktidarda, madem ülke islamileşiyor, neden TRT'de dini programlar azalıyor" ana başlıklı sorular, bir kuşak önceki üst düzey TRT kadroları tarafından dile getirilmiş ve tasfiyelerine kapı açılmıştı birkaç ay önce. İslamcı cenahın bir bölümü de Şahin'i "muhafazakar görünümlü para yiyicileri" kadroya doldurmakla suçluyordu. Suçlamada söz konusu edilenlerin yukarıdaki listenin sakinleri olduğunu tahmin etmek pek güç değil.