TRT'de kadrolaşma iddiaları devam ediyor

Haber-Sen, üyelerine yönelik olarak TRT yönetiminin git gide yoğunlaştırdığı saldırıların kendilerini susturmaya yetmeyeceğini vurgulayarak, TRT'nin halkın yararına yayın yapması için mücadelelerini sürdüreceğini duyurdu. Eyleme çok sayıda örgüt destek verdi.

soL (HABER MERKEZİ) TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in Haber-Sen üyelerine yönelik yürüttüğü baskı politikaları, TRT'nin Ankara Oran'daki yerleşkesinin önünde dün yapılan eylemle protesto edildi. Son dönemde birçok sendika üyesi sürgün benzeri uygulamalarla şehir dışında görevlendirilirken, geçen hafta Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi ve TRT Muhabiri Osman Köse hakkında, TRT raporunun görüşüldüğü 4 Haziran tarihli TBMM KİT Komisyonu toplantısını "izinsiz" izlediği gerekçesiyle soruşturma açılmış, Köse soruşturma süresince usulsüz şekilde açığa alınmıştı.

Dün saat 18.00'de TRT yerleşkesi önünde yapılan eyleme TRT emekçileri, Haber-Sen üyeleri, KESK Ankara Şubeler Platformu ve KESK MYK üyelerinin yanı sıra, Çağdaş Gazeteler Derneği (ÇGD), Türkiye gazeteciler Sendikası (TGS), G-9 Gazeteciler Platformu, ODTÜ Mezunlar Derneği, Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB), Halkevleri, Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Devrimci 78'liler Birliği ve Gençlik Muhalefeti destek verdi.

"TRT'de diktatörlük mü kuracaksınız?"
Haber-Sen üyeleri ve TRT emekçilerini temsilen yapılan ilk konuşmada, eylemi duyurmak amacıyla sabah saatlerinde kurumun giriş kapısında yapmaya çalıştıkları duyuru çalışmasının ve servislerden inen emekçilerin açıklamayı dinlemesinin özel güvenlik birimleri ve çevik kuvvet tarafından "Yasak" denilerek engellenmeye çalışıldığı belirtildi ve "Türkiye Cumhuriyeti yasalarının hak ve serbesti olarak tanıdığı eylemleri yasaklamaya çalışan TRT yönetimi, ülke yasalarından azade bir diktatörlük mü yaratmaya çalışıyor?" diye soruldu.

Konuşmanın devamında, "Demek ki bizden korkuyorlar, ama neden? Halkın yararına ve doğru yayın yapmak dışında hiç bir şey bilmeyen insanlardan neden korkuyorsunuz? Geriye tek bir yanıt kalıyor: TRT'deki yolsuzlukları, kadrolaşmaları ortaya çıkarmamızdan, baskılar karşısında yılmamamızdan korkuyorlar. Ancak korkunun ecele faydası yok, biz hancıyız siz yolcusunuz. Hükümetler ve TRT Genel Müdürleri gider ama Haber-Sen ve KESK burada kalır. Çünkü biz sırtımızı asla güçlüye dayamadık, gücümüzü sadece emekçilerden aldık" denildi.

TRT yönetiminin "BBC ile yarışma" iddiasına da değinilen açıklamada, dünya çapında saygınlığı olan bir TRT için hükümetin borozanı değil halkın sesi olunması gerektiği, TRT yönetiminin bunu yaptığı sürece Haber-Sen'i karşısında değil yanında bulacağı belirtildi.

Yılbaşı: Haber-Sen olmasa TRT'yi yönetmek ne kolay olacaktı!
Daha sonra sözü alan Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı, sendika olarak TRT'de sadece emekçilerin hak ve çıkarları için mücadele etmediklerini, bunun yanı sıra halkın parasıyla yayın yapan TRT'nin halk yararına ve halkın denetleyebileceği şeffaf bir kurum olabilmesi için de mücadele ettiklerini vurguladı.

Özellikle son üç ayda Haber-Sen yöneticilerine yönelik saldırıların arttığını belirten Yılbaşı, "Kadrolaşmaya ses çıkarmamış olsak, akıllara zarar program sözleşmelerini, kaymaklı ihale şartnamelerini, usulsüz atama belgelerini tüm Türkiye'ye duyurmasaydık, TRT'nin günden güne kalitesizleşmesine, liyakatsiz kişilerin yayının başına geçirilmesine ses çıkarmasaydık, bizi görevden uzaklaştırmak bir yana terfi bile ettireceklerdi" dedi.

Son olarak TRT yönetiminin, TBMM KİT komisyonunda uzaklaştırılmak istedikleri Haber-Sen MYK üyesi Osman Köse'nin çalışma saatlerini değiştirdiklerini, daha sonra da 17 yıllık meslek hayatında sadece 1 kez yurtdışına görevlendirilen Köse'yi üst üste iki yurtdışı görevine göndermeye çalştıklarını, Köse'nin sendikal faaliyetlerinin Başbakanlık Genelgesi ile güğvence altına alındığını unutarak açığa alındığını ve Köse aleyhinde hazırlanan tutanaklara imza atmayan 3 muhabirin de "geçici görev" altında sürgün edildiğini belirtti.

"Haber-Sen'i 1992'de çıktığı yoldan hiçbir şey döndüremedi" diyen Yılbaşı, bu haksız ve hukuksuz görevden uzaklaştırmanın da yargıdan döneceğini belirtti.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de bir konuşma yaparak KESK'e karşı yoğunlaştırılan saldırılarla sendikanın yıldırılmaya çalışıldığını, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Türkiye'yi sendikal hakların ihlali nedeniyle kara listeye aldığını ancak KESK'in bu mücadeleden asla geri adım atmayacağını vurguladı.

Açıklamaya destek veren örgütlerden Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay da, Haber-Sen ile her zaman iç içe olan bir örgüt olduklarını belirterek desteklerin iiletti ve "Örütlü bir halkı hiç bir kuvvet yenemez" dedi.

TRT Kamerası fişleme aracı mı?
Bu arada, bir TRT kameramanının açıklamayı baştan sona çekmekle görevlendirilmesi dikkat çekti. Çekimlerin TRT ekranlarında yer bulup bulamayacağı "merak konusu oldu".