TRT’nin yüzgörümlüğü 4 bin dolar

TRT, özel televizyona konuk olan iki sanatçısı karşılığında 8 bin dolar istedi. “Yetiştirme bedeli” olarak talep edilen kiralama ücreti, TRT’nin kaynak bulmak için ortaya attığı cin fikirlerden biri.

soL (HABER MERKEZİ) TRT geçen ay yönetmelik değişikliği ile kendi bünyesindeki sanatçı ve spikerlerin kurum dışında çalışmalarına zemin hazırlayan bir düzenleme yaptı. Düzenlemeye bir de "yetiştirme bedeli" ekleyen TRT, çalışanlarının kurum dışında "kullanılmaları" halinde 4 bin dolar kiralama bedeli alacak.

TRT sanatçıları ve spikerleri, yeni yönetmelikle "değer paylaşımı" esasıyla başka kurumlarda da görev yapacak. TRT Genel Müdürlüğü, basın açıklamasında, bu yönteme, ekranlardaki "ses ve kötü Türkçe kirliliğinin" azaltılmasını sağlamak ve kuruma kaynak yaratmak için başvurduklarını söyledi.

TRT, ilk "yüzgörümlüğünü" de Star TV'deki "Armağan Çağlayan'la Geçen Hafta" programından tahsil etti. Programa geçen hafta konuk olarak katılan TRT sanatçıları Ayşe Taş ve Gökhan Sezen için, yapımcı Çağlayan, TRT'ye toplam 8 bin dolar ödedi.

Sanatın kiralık yüzü
TRT'nin yönetmelik düzenlemesinden sonra, ATV ile TRT arasında özel izinle spiker anlaşması yapılmış ve üç spor spikerinin Euro 2008'de ATV için üç hafta boyunca maç anlatacağı açıklanmıştı. Haber-Sen, Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmış ve TRT'nin personelini kiralamasını protesto etmişti.

Şubat ayında da İstanbul Şehir Tiyatroları ihaleyle sanatçı alımına kalkışmış, dönemin Genel Yayın Yönetmeni Nurullah Tuncer AKP tarafından görevden alınarak yerine Orhan Alkaya atanmıştı. Ardından, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda bir ilk daha yaşanmış ve Şehir Tiyatroları sanatçıları vasıfsız işçi kadrosuyla belediye bünyesine alınmıştı. Yıllardır kadro bekleyen oyuncular bu uygulamaya büyük tepki göstererek "Vasıfsız işçi olarak kadroya alındıysak, belediyenin her yerinde parklarda da, mezarlıklarda da çalıştırılabiliriz" diye kaygılarını dile getirdiklerinde, Orhan Alkaya, "asfalt döşemeye gönderilirseniz önce ben giderim" yanıtını vermişti.