TOBAV ayrı bir yasa istiyor

TOBAV Başkanı Tamer Levent, Bakan Ertuğrul Günay ile görüşmelerini aktardı ve Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nün kuruluşunu değerlendirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Başkanı Tamer Levent, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la bir araya gelerek, Devlet Tiyatrosu Yasası ve vakfın bakanlıkla olan ilişkileri hakkında görüştü. Konuyla ilgili olarak soL'un sorularını yanıtlayan Levent, Ankara'da Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nün kurulmasını, "kurumun yeniden yapılanması anlamında çok iyi bir gelişme" olarak niteledi, Ankara'da genel müdürlüğün kurumsal faaliyetleriyle ildeki opera ve bale faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda karışıklıklar yaşandığını, ile bağlı müdürlüğün kurulmasıyla bu sorunların ortadan kalkacağına inandıklarını söyledi.

"Oyuncu, memur değildir"
"Görüşmede, oyunculuğun bir meslek olduğunu ve devlet memurluğuyla karıştırılmaması gerektiğini söyledik. Vakfımızın üyesi opera ve bale sanatçıları 38 yıldır 657 sayılı Devlet Memuru Yasası'na bağlı sözleşmeli personel olarak çalışıyor. Bu nedenle birçok devlet tiyatrosu oyuncusu, 'memur' sayılıyor" diyen Levent, "biz ayrı bir yasa talebinde bulunduk. Kaldı ki, 657 sayılı yasanın 1. maddesinin dipnotunda, Devlet Tiyatroları'nın kendi özel yasasının yapılması gerektiği söylenir. Ancak, bu yasalar, 5441 sayılı kuruluş yasasıyla karıştırılmamalıdır" açıklaması yaptı.

"Devletin tiyatrosu grev yapamaz"
Levent, 1965'teki TOTSİS grevini, Devlet Tiyatrosu (DT) sanatçılarının ilk sendikal örgütlenmesini ve o dönemdeki sözleşmeli statülerini hatırlatarak, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve bakanların telgraf çekerek grevi kutladıklarını, ancak Genel Müdür Cüneyt Gökçer'in Demirel ile görüşerek "devlet devlete karşı grev yapamaz" dediğini anlattı ve DT oyuncularının ilk sendikal örgütlenmesinin de böylece ortadan kaldırıldığını söyledi. Bu görüşmeden sonra grev durdurulmuş, bir yıl sonra da, 657 sayılı Devlet Memuru Yasası DT personeli için de uygulanmaya başlanmış, grev ve tüm sendikal çalışmalar yasaklanmıştı. Levent, bununla birlikte, DT personelinin 657 sayılı yasaya bağlı sözleşmeli personel olarak kaydedildiğini, bütün uygulamalarda 657'ye ve Emekli Sandığı'na bağlı olduğunu, ama bahsi geçen sözleşmenin de her yıl yapılan ve bir gerekliliği olmayan garip bir metin olduğunu söyledi.

TOBAV Başkanı, "buradaki sorun şu ki, mesela genç bir oyuncu, yeni mezun DT veya opera bale oyuncusu 800-900 YTL maaş alıyor. 30 yıldır çalışan, ama o çocuk kadar yetenekli olmayan bir oyuncu 1.500 YTL alıyor. Tipik devlet memurluğu anlayışı, çalıştığı yıl ve kademeye dayalı bütün mesele" diyerek, emek, tecrübe ve yeteneğin değerlendirme dışı tutulduğunu, süresini dolduran herkesin eşit muamele gördüğünü söyledi.

"Kendi kuruluşlarımızı değil, özel kurumları destekleyelim"
Tamer Levent, Bakan Ertuğrul Günay ile geçtiğimiz aylardan bu yana süregelen bir gerilim yaşadıklarını, son buluşmada "ticaret odaları, sanayi odaları, mesela TOBB, bir sivil toplum örgütü olarak bakanlıklarla, Başbakan'la işbirliği yapıyor. Başbakan için TOBB ekonomi, ticaret ve sanayi dalında muhatap ise TOBAV da bu konuda muhatap olmalı" görüşünü Günay'a ilettiklerini söyledi.

Levent, Bakan tarafından bu isteklerinin olumlu karşılandığını kaydederek, Günay'ın "biz, devlet olarak kendimize bağlı olan kuruluşlara verdiğimiz sanatsal desteği, özel kurum ve kuruluşlara verirsek, bu alanda daha fazla gelişme olacağını tahmin ediyorum, ama ben bunu ne zaman telaffuz etsem, Devlet Tiyatroları'nı, Devlet Opera ve Balesi'ni kapatmak istediğim varsayıldı, ben bunu söylediğim zaman yanlış anlaşılıyorum. Siz çalışmalarınızı dosya haline getirin, tekrar bir araya gelelim" dediğini aktardı. Günay'ın gerilimli geçen bir dönemden sonra ilişkileri düzeltmek adına adım atıp atmayacağını zamanın göstereceğini sözlerine ekledi.