TAKSAV ödülüne tepkiler büyüyor

TAKSAV’ın 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde Emek Ödülü’nü 12 Mart’ın Kültür Bakanı Talat Halman’a vermesi üzerine protestolar artarak devam ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) 12 Mart darbesinin Kültür Bakanı Talat Halman'ın, 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'nde TAKSAV Danışma Kurulu ve Festival Komitesi tarafından "Emek Ödülü"ne layık görülmesine tepkiler devam ediyor. Ödülün açıklanmasının ardından, konuyu sitelerine taşıyarak tartışmaya açan tiyatro yönetmeni ve yazar Hilmi Bulunmaz ve Coşkun Büktel'den sonra, Su Gösteri Sanatları Sahnesi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Aydın, NHKM Tiyatro Topluluğu ve Değişim Atölyesi Oyuncuları adına Nevzat Süs ve Amatör Tiyatrolar Birliği adına TAKSAV'a protesto yazısı gönderen Özgür Başkaya, Talat Halman'ın ödüllendirilmesine tepki göstermişlerdi. Sanat Tiyatrosu, Tiyatro 8, Kızıltepe Belediye Tiyatrosu ve Sinop Sanat Tiyatrosu da basın açıklamasıyla TAKSAV'ın kararını kınadılar.

Karanlık dönemin bakanına ödül
Hilmi Bulunmaz, ödüle gösterdiği tepki mesajını 3 Kasım tarihinde sitesinde yayınladığını, TAKSAV'dan ya da festival yetkililerinden herhangi bir yanıt gelmediğini, bunun, ödülün bir yanlışlık sonucu değil, bilinçli olarak verildiğini gösterdiğini yazdı. Bulunmaz, Talat Halman'ın Kültür Bakanlığı yaptığı 12 Mart dönemine ilişkin bir hatırlatma haberi de yaparak, Yusuf'un, Deniz'in ve Hüseyin'in asıldığı, karanlık 12 Mart döneminin Kültür Bakanı'na "Emek Ödülü" verilmesini protesto etti.

Biri şiir, öteki değil...
Coşkun Büktel ise sitesinde TAKSAV'ı ve Halman'ı farklı bir yöntemle eleştirdi. Shakespeare'in tüm sonelerini Türkçe'ye çevirmesiyle tanınan Talat Halman'ın, sone çevirilerinde TAKSAV Emek Ödülü'nü hak edecek kadar başarılı olup olmadığını soran Büktel, Shakespeare'in 30. sonesini çevirerek, Halman'ın çevirisiyle birlikte okurun değerlendirmesine sunuyor. Büktel, iki çeviri arasındaki farkı şöyle dile getiriyor: Biri şiir, öteki değil...

'TAKSAV'ın paneline de katılmayacağız'
14-30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, ödül skandalının gölgesinde, önceki gün yapılan açılış ve ödül töreniyle başladı. Festival kapsamında tiyatro sanatçılarının ve tiyatro örgütlerinin de katılacağı paneller düzenleniyor. Bu panellerden 23 Kasım tarihinde gerçekleşecek "Tiyatroların Örgütlenmesi-2" paneline Amatör Tiyatrolar Birliği adına katılacak olan Özgür Başkaya, ödülü protesto eden yazısının ardından bu panele de katılmayacağını açıkladı.

Başkaya, "bugüne dek bekledik. Bekledik ki TAKSAV çalışanları belki bu tarihi gafı görür ve bu kararı yeniden gözden geçirir. Bekledik ki bu aymazlıktan cayılabilir. Ancak olmadı" dedi. Panele, Amatör Tiyatrolar Birliği'nin de kınama tavrını göstermek için katılmayacağını bildiren Başkaya, 12 Mart faşizminin Kültür Bakanı'na ödül veren TAKSAV'ı bir kez daha protesto ettiklerini söyledi.