Sinema Burada: Başkaldırı İEF’de

77. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen Sinema Burada Festivali’nin bu yılki teması başkaldırı. Festivalin açılışı Yılmaz Güney’in Umut ve Sürü filmleriyle yapılacak.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin tek temalı film festivali olan Sinema Burada Festivali, bu yılı "başkaldırı" filmlerine ayırdı. 27 Ağustos'ta başlayacak festival 5 gün sürecek. İzmir Sanat Evi'nde gerçekleşecek festivalde Türk ve dünya sinemasının isyan filmlerinden oluşturulan bir seçki gösterilecek, çeşitli tartışma ve paneller de düzenlenecek.

Yılmaz Güney'in "Sürü" ve "Umut" filmleriyle açılışı gerçekleşecek festivalde, "IF" (Lindsay Anderson- İngiltere), "Ofsayt" ( Jafar Panahi- İran), "Hair" (Milos Forman- ABD), "Özgürlük Hayaleti" (Luis Bunuel- Fransa), "Fırınların Saati" ( Fernando Solanas- Arjantin), "V For Vendetta" (Larry- Andy Wachowski- Almanya), "Züğürt Ağa" (Nesli Çölgeçen), "Eşkıya" (Yavuz Turgul) ve "Kurbağalar" (Şerif Gören) filmleri gösterilecek.

Festivalin bu yıl ki onur konukları 1964'de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, "Ağaçlar Ayakta Ölür" filmiyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanan İzzet Günay ile 1978&acutede "Maden", 1984'de "Bir Yudum Sevgi" filmleriyle En İyi Kadın Oyuncu, 2004'de Yaşam Boyu Onur Ödülü ile Altın Portakal'ı üç kez alan Hale Soygazi olacak. Sanatçılar, onur ödüllerini 27 Ağustos'ta gerçekleşecek açılış galasında alacak.

İzmir gericiliğe karşı duracak
Festivalin danışmanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü Başkanı Prof. Dr. Oğuz Adanır üstleniyor. soL'un sorularını yanıtlayan Adanır, festivalin bu yılki teması olan başkaldırının neden seçildiğini anlattı.

Dünyada henüz fiziki ya da ekonomik göstergeleri tam olmasa da ideolojik ve zihinsel bir çöküş yaşandığını söyleyen Adanır, bu çöküşün dini yada ilkel dönemlerden kalma çağdışı inançların ve geleneklerin yeniden hortlayarak ortalığı sarmasına yol açtığını söyledi. Türkiye'nin bu evrensel konjonktürün dışında yer almasının mümkün olmadığını belirten Adanır, Cumhuriyetle başlayan modernleşme çabalarını sürdüren Türkiye'nin mevcut toplumsal ve kültürel yaşama bakıldığında bu konjonktürle mücadele etmesi ve bir an önce bu süreçten kurtulması gerektiğinin ortada olduğunu söyledi.

En önemli güncel sorunlarımızdan birinin çağdışı inanç ve geleneklerden kurtulmak olduğunu vurgulayan Adanır, bunlara bilimsel, nesnel ve akılcı düşünce aracılığıyla başkaldırmanın en iyi cevap ve çözüm olduğunu sözlerine ekledi.

"Demokrasi her şeyden önce bir kültürdür. Bu kültüre sahip olamayanlara İzmirlilerin bu kültürü öğretmesi, aşılaması bir görevdir. İşte bu yıl 'Sinema Burada' etkinliği çerçevesinde belirlenen başkaldırı temasını gerekçesi de budur. Bu çerçevede belirlenen ve İzmirli sinema izleyicilerine sunulacak filmler sinema tarihinin önemli filmleri arasında yer almaktadırlar" dedi.