Sahneler yıkılırken, Nâzım sokakta

Tiyatroyu sahnelerden sokaklara taşıyan Kayıp Sahne Sanat Grubu, Nâzım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları”ndan Tuncer Necmioğlu’nun oyunlaştırdığı gösterisiyle NHKM’deydi.

soL (HABER MERKEZİ) Kayıp Sahne Sanat Grubu oyuncuları, Nâzım şiirlerini halkla buluşturan, güncele değinen ve insanların kendilerine pay çıkarabilecekleri, herkese hitap eden bir oyun hazırladılar. Dün akşam NHKM Bahçesi'nde seyirci karşısına çıkan Kayıp Sahne, bir kişi hariç tamamen amatör oyunculardan oluşuyor. On kişilik grup, "aramızda yalnızca Atilla oyuncudur, biz ilk kez oynuyoruz" derken, Atilla nazikçe itiraz ediyor: "Hayır, aslında benim onlardan bir iki oyun fazla tecrübem var, o kadar."

"Memleketimden İnsan Manzaraları" adlı müzikli oyun, güncel sorunlara eleştirel bir bakış açısıyla sahneleniyor. Oyun boyunca kâh Nâzım ve Galip Usta sohbet ediyor, kâh oyuncular yaptıkları müzik aletleriyle şarkı söylüyor. Sonra birden kendinizi bir fabrikada işçilerin arasında buluyorsunuz. Acımasız ve gerici patron, işçilerinin emeğini sömürmekle kalmıyor, "istikrar uğruna bütün yükleri onların sırtına yükleyeceğini" de söylüyor. "Memleketimden İnsan Manzaraları"nın daha sonraki sahnesinde Hiroşima, Afganistan ve Irak'ta patlayan bombalar var. Peki ya İran? Oyun, ellerini toprağa basıp ayağa kalkan işçi sınıfının mücadelesinin yegâne çözüm olduğunun anlatıldığı bölümle sona eriyor.

AKP'nin yıktığı sahneyi sokaklara kuruyoruz
İlk kez Yurtsever Cephe'nin 3-5 Temmuz tarihlerinde düzenlediği Gençlik Kampı'nda seyirci karşısına çıkan grup, AKP'nin tiyatro sahnelerini yıkmaya başladığı bir dönemde tiyatroyu sokağa taşıyor.

Grup adına sorularımızı yanıtlayan Güney Solak, 3 Haziran'da "Nâzım için sokaklarda" sloganıyla yola çıktıklarını, çok kısa sürede hazırlandıkları oyunlarıyla tiyatroyu sahnelere hapsolmaktan kurtararak, bir anlamıyla AKP'nin "yıkım anlayışını" protesto ettiklerini söyledi. Solak, Kayıp Sahne adının da, bu yıkıma karşı, "kaybolan sahnemizi bulacağız" fikrinden çıktığını sözlerine ekledi.

Bursa Devlet Tiyatrosu'nun da desteklediği Kayıp Sahne, bu oyunu, önümüzdeki günlerde Bursa'nın Panayır, Mollafenari ve Mesken mahallelerinde, Yalova ve İzmir'de, sonbaharda da Bursa Yaz Şenlikleri'nde halkla buluşturacak.